- TM 31
Składniki
- 6 brzoskwin zòtlych, swiezych, dojrzalych, ale twardych
- 80 gramów ciastek amaretti- makaroniki
- 2 zòltka
- 30 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 10 gramów kakao bez cukru
- 60 gramów cukru
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego lub 70g tartej czekolady gorzkiej
- 1 - 2 łyżeczki rhumu lub brandy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Najpierw zmielic amaretti: 5sek / obr 5, odlozyc. Zmielic czekolade, jesli robimy z czekolada, a nie z cynamonem ( ja zrobilam pòl na pòl): 8sek / obr 8, odlozyc. Brzoskwinie umyc pod strumieniem zimnej wody, osuszyc, przekroic na pòl, wyjac pestke. Nozykiem albo specjalna lyzeczka, delikatnie oczyscic z ewentualnych pozostalosci pestki. Wydrazyc, nie za mocno, miazsz przelozyc do TM, zmielic: 2sek / obr 5, odlozyc.. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc zòltka i cukier: 15sek / obr 5. dodac amaretti, kakao, rhum (mozna i bez, dla dzieci), maslo i miazsz: 10sek / obr 3. Podzielic na 2 czesci - w 2 miseczki. Do jednej dodac czekolade i wymieszac, a do drugiej cynamon. Blaszke wysmarowac maslem , ulozyc blisko siebie polòwki brzoskwin, napelniac farszem. Na wierzch kazdej polozyc po kawaleczku masla. Piec w nagrzanym piekarniku: 30 - 40 min / 180° ( zalezy od piekarnika - brzoskwinie musza byc miekkie, ale nie moga sie rozwalac). Mozna podawac cieplawe lub zimne.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciesze sie . Cieplawe sa najlepsze A z lodami
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Obie, tzn. ja razem z córeczką Kasią, robiłyśmy dziś ten pyszny deser, którym zajadała się cała rodzina. Zjedliśmy ciepławe (bo nikt by nie wytrzymał do całkowitego wystygnięcia ) z gałką lodów waniliowych Pychota Dzięki Veroniko za super przepis.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wypròbuj i Ty, Elu.... nie pozalujesz... Najdluzsze jest pieczenie w tym wszystkim A z lampka bialego wina z babelkami....
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Super szybki i pyszny deser Jutro podpowiem córce, żeby go wypróbowała... lubi robić desery w TM
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?