Składniki
LODY
- 1/2 litra śmietany 30% słodkiej dobrze schłodzonej
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 2 torebki śmietany w proszku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć na cukier puder 15 sek/obr 10.Część cukru odsypać.
2.W naczyniu miksującym założyć motylek,wbić białka i ubijać 4 min/obr 4
3.Po 2 minutach ustawić temp. 70 C i dalej ubijać na ciepło
4.Ubite białka przełożyć do innego naczynia i wystudzić
5.Do naczynia miksującego wbić żółtka,dodać pozostały cukier i za pomocą motylka ubijać 3 min/temp 70 C/obr 3,następnie przełożyć do innego naczynia i schłodzić
6 Do czystego schłodzonego naczynia miksującego załozyć motylek,wlać śmietanę i ubijać 1 min/obr .Podczas ubijania przez otwór w pokrywie wsypać śmietanę w proszku
7.Do ubitej śmietany dodać białaka i żółtka i wymieszać 15 sek/obr 3
8.Wstawić do zamrażalnika na minimum 4 godziny
WARIANTY.
Lody można uzupełnić przed zamrożeniem kawałkami czekolady,bakaliami lub owocami
Świetnie smakują też z musem malinowym.
MOJE PROPOZYCJE:
Na warsztatach Pani która robiła te lody,podzieliła je na 3 części.Jedna częśc była śmietankowa,do drugiej dodoła czekolade wcześniej rozdrobnioną w TM,a do trzeciej części dodoła napar z zaparzonej mięty/ostudzony/likier miętowy i listki świeżej mięty.Wyszły lody miętowe-naprawde smaczne.
Lody wlała warstwowo/na spód śmietankowe,i trochę schłodziła,póżniej czekoladowe i schłodziła a na koniec dała miętowe/do takiej srebrnej jednorazowe foremki/takiej w której sprzedawany jest pasztet.Z tego przepisu wyszły 2 foremki
lodów
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
migotka40: Super - że Ci wychodzą pyszne. Może mi podpowiesz co robię źle? Myśle, że robię błąd przy:
2.W naczyniu miksującym założyć motylek,wbić białka i ubijać 4 min/obr 4
3.Po 2 minutach ustawić temp. 70 C i dalej ubijać na ciepło
Jak to robisz? 2 min/obr 4 i potem wlaczenie 70C i kolejne 2 min z grzaniem? Tak to zrozumiałam i tak zrobiłam i białko mi się rozwarstwiło - woda + białko zdenaturowane
Po zamrożeniu lody tak twarde ze nie da się nałożyć.
pyszne robie je co tydzień cała rodzina to je
Lody dobre w smaku,lecz pracochłonne. Niektórym degustującym wyczuwalny był smak żółtek z cukrem, czyli nasz kogel mogel. A wszystkim nie dogodzisz Polecam
jakie te torebki smietany w proszku maja byc?
Pyszne
Następnym razem dodam mniej cukru, ale ogólnie przepis bardzo dobry
N
dziewczyny wam też taka lejaca konsystncja się zrobiła? Boje się, że się nie zamrożą
Zrobiłam lody bez śmietany w proszku i wyszły pyszne!!! Dzięki za przepis
Renka
Ja chciałam zapytać,czy użycie śmietany w proszku jest niezbędne?Staram się unikać tego typu rzeczy gdy przygotowuję coś dla dzieci a przepis mnie zaciekawił.
Renka
lody właśnie się szykują
Are you sure to delete this comment ?