thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
7min
Czas całkowity
27min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 09/08/22
zmieniono dnia: 12/08/24

Składniki

GOFRY – PRZEPIS NA CHRUPIĄCE GOFRY

Gofry

  • 280 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 150 g mleka, tłustego lub pominąć mleko i użyć 330g wody gazowanej
  • 180 g wody, mocno gazowanej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru pudru waniliowego z TM, mocno aromatyzowany
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Rozgrzać gofrownicę.
  2. Wszystkie składniki odważyć do naczynia i ustawić na Thermomixie czas 45sec / obroty 6.

    - Od razu po wyrobieniu ciasta piec gofry by wyszły puszyste. Ciasto nie może czekać !
  3. Wylewać odpowiednie porcje na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec około 4 min. ( U mnie moc gofrownicy nastawiam na max/ 5).
  4. Upieczone gofry układać na kratę lub stojak pionowo (do odparowania), aby nie zmiękły.

Porady

1. Ciasto zmiksowane nie może leżeć jak w przypadku ciasta do naleśników – gofry pieczemy od razu!

2. Gofry po upieczeniu nie wolno wykładać na talerz bo stracą swoją chrupkość – można gofry po upieczeniu włożyć do ciepłego piekarnika 120’C na kratce/ ruszcie dla odparowania, dla większej chrupkości.

3. Nie zmniejszać ilości cukru w przepisie, ponieważ jest niezbędny dla uzyskania chrupkości.

4. Nie wolno kłaść gofrów jeden na drugim (zaparują i zmiękną).

Zobacz oryginalny autorski przepis na stronie : https://thermokuchnia.pl/przepisy/gofry-przepis-na-chrupiace-gofry-z-thermomix/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

GOFRY – PRZEPIS NA CHRUPIĄCE GOFRY na mące krupczatce - WYJĄTKOWE !

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?