Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 18/08/15
zmieniono dnia: 06/02/16

Składniki

Na budyń:

  • 1 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżki miodu
  • 5 czubatych łyżek kaszy jaglanej
  • 350 gramów mleka roślinnego, (jaglane, kokosowe)
  • dowolne owoce
  • 1 łyżeczki pasty waniliowej, albo ekstraktu waniliowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Budyń
  1. Do kielicha wlać 250 g mleka roślinnego i dodać olej kokosowy lub masło klarowane i zagotować 10-15 min/100 stopni/obr. 2-3

    W tym samym czasie w reszcie mleka rozpuścić mąkę jaglaną, pastę lub ekstrakt waniliowy i miód.

    Do gotującego mleka wlać mieszankę i zwiększyć obroty na 3. 

    Zamiast ekstraktu waniliowego można dodać karob albo kakao.

     

     

  2. Przelać do pucharków i podawać z sokiem lub ulubionymi owocami. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża porcja lub dwie małe dla dzieci. 

    Inspiracja "Mama alergika gotuje tradycyjnie"

  3. Mąka jaglana
  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Zwykle mam w słoiku zapas mąki jaglanej. Jak ją robię:

    250 g kaszy jaglanej wsypać do kielicha i prażyć 1,5 min/100stopni/obr.1.

    Następnie zmielić 1 min./ obr. 10

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Budyń jaglany bezglutenowy

Wydrukuj:

Komentarze