- TM 31
Składniki
CIasto
- 2-3 łyżeczki soli
- 500 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 0,7 litry wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kaszę płuczemy na sitku, przesypujemy do miski i zalewamy 700 ml wody, mieszamy.
Odstawić na minimum 8 godz. w ciepłe miejsce, najlepiej na noc.
Rano przemieszaj kaszę i uzupełnij wodę jeżeli jest taka potrzeba.
Ponownie zostaw na cały dzień. Wieczorem przełożyć do kielicha dodać sól i zmiksować 10-15s/obr 7.
Przełożyć do keksówki, wstawić do pieranika na całą noc (ja zostawiam włączone światło). Chleb powinien się wybrzuszyć i lekko popękać. Ja rano włączam grzanie góra i dół i 40 stopni i zostawiam na godzinę. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 50-55 minut.
Wyjść z foremki i studzić na kratce.
Przepis zaczerpnięty z bloga: //www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Piekę ten chleb od ponad roku - jest doskonały, w szczególności tostowany tylko połowę porcji soli należy dodać
Bardzo smaczny, nie wyrósł jak na zdjęciu ale to moj pierwszy raz, następnym razem bedzie lepiej. Polecam
Dla mnie ten przepis na"chleb dla cierpliwych" jest idealny - proporcje są przygotowane na keksówkę o dł 20 cm - super propozycja dla osób na diecie bezglutenowej . Piekę go często i rodzina jest zadowolona
Wypróbuję! Dzięki za przepis!
Jeju przepraszam, tak było w przecpisie na blogu i ja bezmyślnie przepisałam. Sama daję 1 łyżeczkę. Raz dałam tyle co w przepisie i był słony, że szok.
Przepraszam raz jeszcze i dziękuje za zwrócenie uwagi - błąd poprawiłam.
Zrobiłam wg przepisu ale oso biście uważam, że 2-3 łyżeczki soli to stanowczo za dużo. Następnym razem dodam tylko jedną.
Dziękuję
Ja nigdy nie dolewam wody. Woda nie może wystawać nad kaszę. konsystencja po zblendowaniu ma być taka jak gęsta śmietana. Piekę w szklanej keksówce - nie za dużej.
Zrobiłam wszystko jak w przepsie i nie wyrósł tak ładnie Może za dużo wody dolałam przy uzupełnianiu?
Are you sure to delete this comment ?