thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
48h 0min
Czas całkowity
48h 55min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIasto

  • 2-3 łyżeczki soli
  • 500 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 0,7 litry wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy na sitku, przesypujemy do miski i zalewamy 700 ml wody, mieszamy.

    Odstawić na minimum 8 godz. w ciepłe miejsce, najlepiej na noc. 

    Rano przemieszaj kaszę i uzupełnij wodę jeżeli jest taka potrzeba. 

    Ponownie zostaw na cały dzień. Wieczorem przełożyć do kielicha dodać sól i zmiksować 10-15s/obr 7.

    Przełożyć do keksówki, wstawić do pieranika na całą noc (ja zostawiam włączone światło). Chleb powinien się wybrzuszyć i lekko popękać. Ja rano włączam grzanie góra i dół i 40 stopni i zostawiam na godzinę. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 50-55 minut. 

    Wyjść z foremki i studzić na kratce. 

    Przepis zaczerpnięty z bloga: //www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb gryczany bezglutenowy, bez mąki, bez cukru, bez drożdzy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?