![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/5jc84u49-c0ac5-107534-f60be-855p0y4r/e76d22f2-2afd-438a-be4b-2cc6dc824c20/main/aksamitny-budyn-czekoladowy-z-kakao-dla-dzieci-bez-cukru.jpg)
- TM 5
Składniki
Aksamitny budyń czekoladowy z kakao dla dzieci
- 40 gramów mąki ziemniaczanej
- 500 gramów mleka, lub napoju roślinnego
- 2 czubate łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 żółtko jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki: mleko (500g), mąkę (40g) kakako (2 czubate łyżki), żółtko wrzucić do
"Blokada naczynia miksującego"
i rozmieszać: 25s/obr10
2. Następnie gotujemy: 8min/obr3/100stopni
3. Podajemy w miseczkach.
Budyń
Porady
* Przed drugim krokiem można założyć motylek
* budyń jest smaczny nawet bez cukru (szczególnie jeśli użyjemy mleka owsianego) dorośli mogą sobie polać budyn jakimś słodkim syropem, np waniliowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam bez jajka, jak dla mnie kakao mogłoby być ciut mniej. Wsypałam 2 łyżeczki cukru. Bardzo dobry. Podaję jak troszkę przestygnie - wtedy robi się gęstszy i lepszy.
Pyszny budyń
U mnie 4 łyżeczki cukru na całość i w smaku idealny.
Pycha ! Dodałam tylko łyżeczkę cukru, polecam 😍
Bardzo dobry budyn. Polecam jednak poslodzic
Budyń wypróbowany jest przepyszny użyłam do osłodzenia syrop klonowy
Are you sure to delete this comment ?