Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Tarta z botwinką
Ciasto
- 55 gramy masło, pokrojonego na kawałki
- 60 gramy mąki pszennej, + dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 gramy mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15-20 gramy zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko, małe
Farsz
- 2 botwiny, pęczki w całości
- 150 g Pora, (może być z zieloną częścią
- 20 g masło kakaowe, (lub zwykłego)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 jogurt grecki
- 1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorem, pokrojonej na 5 mm paseczki
- 200 g sera typu feta, pokruszonego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, jajko, wodę i sól. Wymieszać 30 s/obr. 5.
Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1h. - Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy do tarty. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
- Nagrzać piekarnik do 190°C.
- Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- W tym czasie przygotować farsz. Umyć naczynie miksujące.
- Z botwinki oddzielić buraczki od łodyg i liści. Łodygi i liście botwinki pokroić na 2 cm kawałki. Buraczki obrać i przekroić na pół. Włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do miski.
- Do naczynia miksującego włożyć por, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Por zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać buraki, masło, sól, pieprz i dusić
3 min/120°C/"Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . Przemieszać kopystką i dusić
2 min/120°C/"Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . Przełożyć do miski do ostygnięcia. - Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać jajka i jogurt. Wymieszać 15 s/obr. 4
- Masę wlać do miski z przestudzoną botwinką. Dodać szczypior, pokruszoną fetę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Farsz równomiernie rozprowadzić po powierzchni całej tarty i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ½ godz.
Ciasto
Farsz
Porady
Tarta smakuje najlepiej po wystudzeniu, a jeszcze lepiej następnego dnia.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze