thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Tarta z botwinką

Ciasto

  • 55 gramy masło, pokrojonego na kawałki
  • 60 gramy mąki pszennej, + dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 50 gramy mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15-20 gramy zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko, małe

Farsz

  • 2 botwiny, pęczki w całości
  • 150 g Pora, (może być z zieloną częścią
  • 20 g masło kakaowe, (lub zwykłego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 jogurt grecki
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorem, pokrojonej na 5 mm paseczki
  • 200 g sera typu feta, pokruszonego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, jajko, wodę i sól. Wymieszać 30 s/obr. 5.
    Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1h.
  2. Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy do tarty. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
  4. Nagrzać piekarnik do 190°C.
  5. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  6. W tym czasie przygotować farsz. Umyć naczynie miksujące.
  7. Farsz
  8. Z botwinki oddzielić buraczki od łodyg i liści. Łodygi i liście botwinki pokroić na 2 cm kawałki. Buraczki obrać i przekroić na pół. Włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do miski.
  9. Do naczynia miksującego włożyć por, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Por zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać buraki, masło, sól, pieprz i dusić
    3 min/120°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" . Przemieszać kopystką i dusić
    2 min/120°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" . Przełożyć do miski do ostygnięcia.
  11. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać jajka i jogurt. Wymieszać 15 s/obr. 4
  12. Masę wlać do miski z przestudzoną botwinką. Dodać szczypior, pokruszoną fetę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Farsz równomiernie rozprowadzić po powierzchni całej tarty i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ½ godz.

Porady

Tarta smakuje najlepiej po wystudzeniu, a jeszcze lepiej następnego dnia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta z botwinką

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?