Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

1 l wody

1 łyżeczka kostki rosołowej

mięso mielone

  • 2-4 czubatych łyżeczek mąki (w zależności od tego czy chcemy gęsty sos)
  • 1/2 słoiki koncentratu pomidorowego
  • sól ,pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała bułka namoczona w wodzie lub 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa zmielonego
  • 2-4 łyżek wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PULPETY z DZIKA
  1. Mięso z dzika pokroić na kawałki o wielkości ok. 3 x 3 cm, usunąć tłuszcz, ścięgna i nerwy. W przypadku zamrożonego mięsa należy je częściowo rozmrozić.

    2. Do naczynia miksującego włożyć po 250 g mięsa - zemleć 8–15 s/obr. 6–7,

    W zależności od rodzaju mięsa i żądanej konsystencji, przełożyć do innego naczynia i w razie potrzeby powtórzyć czynność z drugą porcją mięsa.

     

     

    Cebulę i czosnek włozyc do naczynia Thermomix - zmiksować 5s/obr 4,5

    włozyc mięso jajko,namoczona odcisnięta bułke lub 3-4 łużki bułki tartej,przyprawy do smaku - wymieszać 1min30s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /2. Wyrobiony farsz, przy pomocy kopystki, przełożyc do innego naczynia.Umyc naczynie nalać 1 l wody wrzucic łyżeczkę koncentratu dobiowego lub kostkę rosołową,uformowac kulki z farszu i wyłozyc je na dolna i górną przystawkę wysmarowana lekka tłuszczem i na druga przystawkę,na pokrywę połozyc przystawkę Varoma juz z pulpetami,gotowac 30min/Varoma/obr1

    Do ugotowanej wodę  w naczyniu dodać 1/2  koncentratu pomidorowego - gotować 7min/90st/obr2

    3 min przed koncem wlać mąkę rozpuszczona w wodzie 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PULPETY z dzika w sosie pomidorowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?