thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

PULPETY

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbka czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka namoczona i odsączona z wody, (lub tarta)
  • sól, pieprz, do smaku

SOS

  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej TM
  • 2 łyżki masła
  • jakiekolwiek grzyby suszone, wczesniej namoczone
  • 100 gramów śmietany, 30% tłuszczu
  • kilka gałązek pietruszki, świeżej
  • sól, pieprz do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PULPETY
  1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek


    2. szatkujemy 5 s./7 obr. zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i można powtórzyć szatkoanie, jeśli ktoś woli drobniej,


    3. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy mięso mielone, bułkę odsączoną i jajko


    4. mieszamy 10 s./1 obr., dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne przyprawy i jeszcze raz mieszamy 10 s./2-3 obr.


    5. wyciągamy masę do innego naczynia i mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki mięsne


    6. pulpety układamy na wysmarowanej oliwą Varomie lub na papierze do pieczenia, przykrywamy pokrywą
  2. SOS GRZYBOWY


    1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek



    2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"


    3. dodajemy maslo, przyprawy i dusimy 2.5 min./Varoma/1 obr.


    4. dodajemy wczesiej zalane wrzatkiem i namoczone grzyby (moje byly czyste wiec dodalam z woda, ktora mozna odcedzic), dodać w sumie 700 g wody (część wody wyparuje podczas gotowania)


    5. na pokrywce ustawiamy Varomę z pulpetami i gotujemy 20min./Varoma/1 obr.


    6. po zakończeniu gotowania do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy smietane i miksujemy 10 s./8 obr. ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jesli sos jest za rzadki mozna dodac 1 lyzke maki.

    7. Z nastawka Varoma lub bez zagotowac sos 2min/Varoma/ 1 obr

    8. Dodac pietryszke i zmiksowac 5s / 6 obr

Porady

Jeśli wolicie ostrzejszy sos, można dodać papryczkę chili lub szczyptę chili w proszku tmrc_emoticons.)

SMACZNEGO !!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PULPETY Z INDYKA W SOSIE GRZYBOWYM / BOROWIKOWYM / PIECZRKOWYM

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy