


Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 31/08/17
zmieniono dnia: 27/01/18
Składniki
PULPETY
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbka czosnku
- 1 jajko
- 1 mała bułka namoczona i odsączona z wody, (lub tarta)
- sól, pieprz, do smaku
SOS
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej TM
- 2 łyżki masła
- jakiekolwiek grzyby suszone, wczesniej namoczone
- 100 gramów śmietany, 30% tłuszczu
- kilka gałązek pietruszki, świeżej
- sól, pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek
2. szatkujemy 5 s./7 obr. zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno"Blokada naczynia miksującego" i można powtórzyć szatkoanie, jeśli ktoś woli drobniej,
3. do"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy mięso mielone, bułkę odsączoną i jajko
4. mieszamy 10 s./1 obr., dodajemy sól i pieprz, ewentualnie inne przyprawy i jeszcze raz mieszamy 10 s./2-3 obr.
5. wyciągamy masę do innego naczynia i mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki mięsne
6. pulpety układamy na wysmarowanej oliwą Varomie lub na papierze do pieczenia, przykrywamy pokrywą - SOS GRZYBOWY
1. do"Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę w kawałkach i czosnek
2. szatkujemy 5 s./7 obr. (można powtórzyć, jeśli ktoś woli drobniej), zgarniamy poszatkowane produkty za pomocą kopystki na dno"Blokada naczynia miksującego"
3. dodajemy maslo, przyprawy i dusimy 2.5 min./Varoma/1 obr.
4. dodajemy wczesiej zalane wrzatkiem i namoczone grzyby (moje byly czyste wiec dodalam z woda, ktora mozna odcedzic), dodać w sumie 700 g wody (część wody wyparuje podczas gotowania)
5. na pokrywce ustawiamy Varomę z pulpetami i gotujemy 20min./Varoma/1 obr.
6. po zakończeniu gotowania do"Blokada naczynia miksującego" dodajemy smietane i miksujemy 10 s./8 obr. ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Jesli sos jest za rzadki mozna dodac 1 lyzke maki.
7. Z nastawka Varoma lub bez zagotowac sos 2min/Varoma/ 1 obr
8. Dodac pietryszke i zmiksowac 5s / 6 obr
PULPETY
Porady
Jeśli wolicie ostrzejszy sos, można dodać papryczkę chili lub szczyptę chili w proszku
SMACZNEGO !!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze