thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Makaron z indykiem w sosie cukiniowo-szpinakowym (5)

  • 150 g cukinii
  • 75 g szpinaku, (świeżego)
  • 180 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 30 g wody
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego połóż miskę i odważ do niej 100 g makaronu. Następnie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    W międzyczasie przejdź do kolejnego kroku.

  2. Do naczynia miksującego włóż 1 ząbek czosnku.

  3. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego, ustaw obroty 8, czas 3 s.

  4. Nałóż miskę na pokrywę naczynia miksującego i odważ do niej 180g indyka. Mięso pokroj wkostkę, dopraw solą i pieprzem.

  5. Do naczynia miksującego dodaj 5g oliwy.

  6. Dodaj doprawionego indyka.

  7. Kopystką zgarnij czosnek ze ścianek naczynia, następnie nałóż koszyczek na pokrywę naczynia miksującego, ustaw obroty wsteczne, temperaturę 120 st.C i czas 3 minuty.

  8. Do naczynia dodaj
  9. 150g cukinii (pokrojonej w kostkę),

  10. 75g szpinaku,

  11. 30g wody,

  12. 20g śmietany,

  13. szczyptę soli.

  14. Na pokrywie naczynia miksującego umieść koszyczek, gotuj 15 minut w temperaturze 100 st.C, obroty wsteczne 1.

  15. Gotową potrawkę wyłóż na makaron.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makaron z indykiem w sosie cukiniowo-szpinakowym (5)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?