thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
53min
Czas całkowity
53min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Kurczak z kokosem w 3 smakach

Danie

  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 2 ząbek czosnku
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • 2 łyżeczki papryka słodka, mielona
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego, nie mylić z kminkiem!!!
  • 1 łyżki kurkumy, mielonej
  • 2 szczypty soli, drobnej
  • 2 szczypty pieprz czarny, mielony
  • 270 gramów woda
  • 220 gramów mleczko kokosowe
  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 1 łyżki mąka kukurydziana

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie sosu
  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać pokrojone na kawałki:
    - 2 marchewki,
    - 1 cukinię (z tych małych cukinii),
    - 1 cebulę,
    - 2 ząbki czosnku.
    5 sekund/obroty 5. Zgarnąć ze ścianek naczynia szpatułką składniki.
  2. Dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 30 gramów oliwy z oliwek, 4 min/100°C/obroty 1
  3. Dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" :
    - 1 łyżeczkę imbiru mielonego,
    - 2 łyżeczki curry (w zależności od gustu),
    - 2 łyżeczki papryki słodkiej,
    - 2 łyżeczki kminu rzymskiego (z zależności od gustu) - NIE MYLIĆ z kminkiem, bo to zupełnie inna przyprawa!!!
    - 1 łyżkę stołową kurkumy,
    - 2 szczypty soli (w zależności od gustu),
    - 2 szczypty pieprzu (w zaleśności od gustu),
    - 270 gramów wody,
    - 220 gramów mleczka kokosowego z puszki
  4. Wsadzić koszyczek do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"
  5. Do koszyczka włożyć pokrojone w kawałki 500 gramów piersi z kurczaka oraz 2 marchewki pokrojone w talarti - wymieszać kurczaka z marchewkami. Gotować 25 min/120°C/obroty 1
    Co jakiś czas przemieszać mięso, aby się lepiej ugotowało
  6. Wyjąć koszyczek z mięsem
  7. Warzywa zmiksować 1 min/obroty 9
  8. Dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 1 łyżkę mąki kukurydzianej 3 min/90°C/obroty 3
  9. Najlepiej podawać z ryżem

Porady

Wiele lat mieszkałam na Karaibach - w oryginale to danie nazywa się Poulet coco aux 3 epices. Zamiast marchewek do samego kurczaka w koszyczku można dodać anansa - surowego. Nie przetestowałam tego, ale znajomi mówili, że super wychodzi. Ja robię z marchewką.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak z kokosem w 3 smakach

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 1, 2022 at 15:21

    Bardzo dobre. Dodałam trochę cukru trzcinowego.
    Następnym razem dodam też troszkę chilli

  • listopada 29, 2020 at 16:08
    5.0

    Epickie Lol nie miałam w domu cukinii więc dałam ziemniaki, też wyszło Wink myślę że warto zaznaczyć że danie jest bezglutenowe Smile na przyszłość dodałabym troszkę chilli w proszku na podkręcenie smaku, ale z pewnością to nie ostatni raz jak danie zawitało u mnie na stole Big Smile

  • stycznia 29, 2019 at 01:16

    Nibug: Dzień dobry, nie mam pojęcia dlaczego sos wyszedł gorzki, coś musiało być nie tak ze składnikami, ponieważ smak tego dania absolutnie nie jest gorzki. Przepis jest wzięty z odpowiednika Przepisowni we Francji i tam cieszy się dużą popularnością. Ale oczywiście jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził. Patrząc na historię Pańskiego konta widzę, że należy Pan/Pani do gatunku ludzi, którzy wolą komuś zrobić przykrośc i "dowalić" niż pochwalić gdy coś jest dobrze. Bo ani jednej pozytywnej opinii jakoś nie łaska było wystawić komukolwiek. Łatwiej siedzieć sobie na kanapie i zżędzić zamiast zrobić coś samodzielnie. Życzę miłego dnia, bo z takim charakterem pewnie chiężko się żyje...

  • stycznia 20, 2019 at 23:13
    1.0

    danie plaskie, sos wyszedl gorzki (proporcje i produkty dodane jak w przepisie), ja nie polecam

  • października 22, 2018 at 15:54
    5.0

    Przepis bardzo dobry 😊 osobiście na następny raz dam więcej mleka kokosowego a mniej wody, i więcej pieprzu, bo smak wyszedł jak dla mnie za bardzo delikatny 😊 myślę że byłoby dobre również gdyby zamiast marchewki z kurczakiem, dodać dynie. Taka wariacja 😊 Polecam!

  • września 17, 2018 at 18:30

    J@dwiga: Bardzo dziękuję Pani Jadwigo Lol życzę smacznego Tongue

  • września 4, 2018 at 22:25

    SmileSmileSmileSmileSmileWspaniały przepis.Mam nadzieję przygotować danie w tym tygodniu.Lubię takie zestawienie-kurczak i mleczko kokosowe. Trochę egzotyki.SmileSmile