Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Kotlety pożarskie - prościej i szybciej
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 75-100 gramów cebuli, pół dużej lub jedna mniejsza pokrojonej na 4 kawałki
- 20 gramów masła
- 400 gramów filetów z piersi kurczaka, lekko zmrożonych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 20 gramów bułki tartej, plus dodatkowa ilość do panierowania
- 1 płaskich łyżeczek soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczki soli
- olej do smażenia, lub masło klarowane
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do głębokiego talerza wbić 1 jajko, roztrzepać za pomocą widelca, odstawić do panierki. Drugie jajko roztrzepać w miseczce, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, roztopić 2 min/70°C/obr. 1.
- Dodać kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 6.
- Dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać 15 s/"Obroty wsteczne" /obr. 3.
- Z powstałej masy uformować od 4 do 8 owalnych, lekko spłaszczonych kotletów (Ø 6-12 cm, grubość 2-3 cm). Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym lub na oleju, ok. 4-5 min z każdej strony. Kotlety pożarskie podawać z gotowanymi ziemniakami i wybraną surówką.
Porady
Jeśli chcesz mieć dwie porcje to zmniejsz składniki dwa razy. Możesz zastosować tylko 1 jajko w pkt. 1 i 5, a kotlety panierować bez jajka w bułce tartej lub użyć 2 małe jajka bez zmiany przepisu.
Kotlety pożarskie należy smażyć na małej mocy palnika, aby mięso w środku nie było surowe, a panierka przypalona.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Bardzo dziękuję za przepis, dodałam do wypróbownia - jutro Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?