thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
przez Marcus
opublikowany: 01/5/23
zmieniono dnia: 01/7/23

Składniki

Kotlety pożarskie - prościej i szybciej

  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 75-100 gramów cebuli, pół dużej lub jedna mniejsza pokrojonej na 4 kawałki
  • 20 gramów masła
  • 400 gramów filetów z piersi kurczaka, lekko zmrożonych, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 20 gramów bułki tartej, plus dodatkowa ilość do panierowania
  • 1 płaskich łyżeczek soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczki soli
  • olej do smażenia, lub masło klarowane

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do głębokiego talerza wbić 1 jajko, roztrzepać za pomocą widelca, odstawić do panierki. Drugie jajko roztrzepać w miseczce, odstawić.

  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  3. Dodać masło, roztopić 2 min/70°C/obr. 1.

  4. Dodać kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 6.

  5. Dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać 15 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3.

  6. Z powstałej masy uformować od 4 do 8 owalnych, lekko spłaszczonych kotletów (Ø 6-12 cm, grubość 2-3 cm). Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym lub na oleju, ok. 4-5 min z każdej strony. Kotlety pożarskie podawać z gotowanymi ziemniakami i wybraną surówką.

Porady

Jeśli chcesz mieć dwie porcje to zmniejsz składniki dwa razy. Możesz zastosować tylko 1 jajko w pkt. 1 i 5, a kotlety panierować bez jajka w bułce tartej lub użyć 2 małe jajka bez zmiany przepisu.
Kotlety pożarskie należy smażyć na małej mocy palnika, aby mięso w środku nie było surowe, a panierka przypalona.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kotlety pożarskie - prościej, szybciej i smaczniej

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?