Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
8
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 28/08/22
zmieniono dnia: 28/08/22
Składniki
gołąbki
- 8 liści kapusty włoskiej, dużych
- 1700 gramów wody
- 200 gramów ryżu długoziarnistego
- 100 gramów cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 80 gramów marchewki, pokrojonej na kawałki
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 gramów masła
- 400 gramów mięsa wieprzowego, mielonego
- 1,5 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczki przyprawa, uniwersalna
sos kurkowy
- 100-120 gramów kurek, suszonych
- 50 gramów masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 60 gramów cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 120 gramów białego wina, wytrawnego
- 200 gramów bulionu drobiowego, płynnego
- 125 gramów śmietany, 18% tłuszczu
- 25 gramów mąki pszennej
- 1/4 - 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 1700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 23 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze liście kapusty opłukać zimną wodą, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowany ryż, wieprzowinę, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/"Obroty wsteczne" /obr. 4, przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby doprawić do smaku. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zwinąć gołąbki. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć cztery, a na wkładzie Varomy kolejne cztery gołąbki końcami liści do dołu. Opróżnić naczynie mieksujące.
- Do czystego naczynia miksującego wlać sos. Uruchomić Podgrzewanie"Podgrzewanie" /60°C. Podawać gołąbki polane sosem.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i cebulę szalotkę, rumienić Wysokie Temp. Wysokie Temp. .
- Dodać wino, odparowywać bez założonej miarki 3 min/Varoma/obr. "Mieszanie" .
- Dodać bulion drobiowy, zmielone grzyby, śmietanę, mąkę, sól i pieprz, uruchomić Zagęszczanie"Zagęszczanie" /100°C. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać sos do osobnego naczynia.
Gotowanie gołąbków
Podgrzewanie sosu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze