thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

gołąbki

  • 8 liści kapusty włoskiej, dużych
  • 1700 gramów wody
  • 200 gramów ryżu długoziarnistego
  • 100 gramów cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 gramów marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 30 gramów masła
  • 400 gramów mięsa wieprzowego, mielonego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczki przyprawa, uniwersalna

sos kurkowy

  • 100-120 gramów kurek, suszonych
  • 50 gramów masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 60 gramów cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 120 gramów białego wina, wytrawnego
  • 200 gramów bulionu drobiowego, płynnego
  • 125 gramów śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 gramów mąki pszennej
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gotowanie gołąbków
  1. Do naczynia miksującego wlać 1700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 23 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze liście kapusty opłukać zimną wodą, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki, rozdrobnić 6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać ugotowany ryż, wieprzowinę, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 4, przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby doprawić do smaku. Nadzienie ułożyć na liściach kapusty, zwinąć gołąbki. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć cztery, a na wkładzie Varomy kolejne cztery gołąbki końcami liści do dołu. Opróżnić naczynie mieksujące.
  6. Podgrzewanie sosu
  7. Do czystego naczynia miksującego wlać sos. Uruchomić PodgrzewaniePodgrzewanie"Podgrzewanie" /60°C. Podawać gołąbki polane sosem.
  8. Do naczynia miksującego włożyć masło i cebulę szalotkę, rumienić Wysokie Temp. Wysokie Temp. .
  9. Dodać wino, odparowywać bez założonej miarki 3 min/Varoma/obr. Mieszanie"Mieszanie" .
  10. Dodać bulion drobiowy, zmielone grzyby, śmietanę, mąkę, sól i pieprz, uruchomić ZagęszczanieZagęszczanie"Zagęszczanie" /100°C. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać sos do osobnego naczynia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gołąbki z sosem kurkowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy