thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
14h 0min
Czas całkowity
14h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

zaczyn

  • 40 g zakwasu,80 g wody,140 g mąki pszennej typ 650
  • przygotować dzień wczesniej wymieszac na jednolita masę

ciasto chlebowe

  • 210 g zaczynu,1 jajko,55 g oleju,200 g ciepłej wody,400 g mąki pszennej typ 550,10 g soli,1 jajko do posmarowania,do posypania pestki dyni,słonecznik

  • 40 g zakwasu,80 g wody,140 g mąki pszennej typ 650
  • przygotować dzień wczesniej wymieszac na jednolita masę

  • 210 g zaczynu,1 jajko,55 g oleju,200 g ciepłej wody,400 g mąki pszennej typ 550,10 g soli,1 jajko do posmarowania,do posypania pestki dyni,słonecznik

  • 210 g zaczynu,1 jajko,55 g oleju,200 g ciepłej wody,400 g mąki pszennej typ 550,10 g soli,1 jajko do posmarowania,do posypania pestki dyni,słonecznik

  • 40 g zakwasu,80 g wody,140 g mąki pszennej typ 650
  • przygotować dzień wczesniej wymieszac na jednolita masę

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zaczyn
  1. przygotowany zaczyn przykryć sciereczką na 12 godz

    do naczynia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  dajemy jajko, olej i wodę i mieszamy 3min/obr3 W trakcie mieszania dosypujemy mąki,Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę zostawiamy ciasto na 20 minut. Po tym czasie dodajemy zaczyn i sól i wyrabiamy czas 6 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    Wkładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie wyjmujemy ciasto i na stolnicy formujemy wałek na długość ok 70 cm. Zwijamy w ślimaka

    Układamy taki bochenek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 40-50 minut.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

uśmiechniety chlebus na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?