Składniki
- 150 g woda
- 15 g drożdży
- 40 g oliwy z oliwek
- 350 g mąki pszennej
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- 80 g sera feta
- 1 płaskie łyżki oregano
- 50 g czarnych oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia miksującego wlewamy wodę, oliwę i drożdże. Mieszamy 1 min 30 s w temperaturze 37 stopni/obr. 2.
Dodajemy mąkę, oliwe, sól i wyrabiamy ciasto 3 min/interwał.
Ser kroimy na małe kawałki. Oliwki i fetę dodajemy do ciasta i dodajemy chwile przed koncem wyrabiania/
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formujemy dwa bochenki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (około 30 min). Bochenki nacinamy nożem, delikatnie skrapiamy wodą (chleb będzie mieć chrupiącą skórkę) i oprószamy mąką. Po tym czasie pieczemy około 25 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze