Składniki
c h l e b
- 400 g mąki gryczanej
- 100 g mąki jaglanej
- 580 g wody, ciepłej
- 1 opakowanie suchych drożdży -7g
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g maki ziemniaczej
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki babki płesznik, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia wsypać nasiona chia i siemię lniane, zmielić 6sek/obr.8
2. dodać wszystkie pozostałe suche składniki, wymieszać 20sek/obr.4
3. dodać wodę, wyrobić ciasto 4min/"Ciasto"
4. ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki, wygłądzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 min
5. nagrzać piekarnik do 190*, piec 50 min, studzić na kratce
Porady
nasiona chia można stosować zamiennie z siemieniem lnianym lub razem
mąkę gryczaną i mąkę jaglaną można uzyskać mieląc kaszę
mąkę jaglaną można zastąpić mąką ryżową
wartość odżywcza na kromkę (30-40 kromek na bochenek) : około 40 kcal
koszt całego bochenka : około 7 zł
smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chleb robi się szybko i jest bardzo łatwy.
Trochę modyfikacji. Nie miałam siemienia ani chia, babki, więc nie dałam. Zamiast mąki jagkanej dałam make ryżowa, a mąki ziemiaczanej 65 g. A i piekłam w papierze do pieczenia.
Chleb pyszny 😋
kasza gryczana prazonaczy biała? pomocy
Czy to ciasto ma być rzadkie? Bo mi takie wyszło. Zobaczymy jak sie upiecze
chleb super udał się
Chleb super . Naprawdę jest pyszny . Polecam wszystkim , którzy są na diecie bezglutenowej . Ja użyłam mąki gryczanej białej . 😁
Robiłam kilkanaście chlebów bezglutenowych z różnych przepisów, ale ten zdecydowanie bije całą resztę na głowę. Już nie będę więcej szukać bezglutenowego pieczywa idealnego, zostaję przy tym!
wyszła mi zbita pulpa jak zakalec, co nie tak???
Chleb pyszny! Nawet rodzinie smakował, a właściwie tylko ja nie jem glutenu.
Bardzo, bardzo smaczny chleb! Trochę się obawiałam, czy nie wyjdzie ciężki i zbity, ale jest ok. Dodałam 2 łyżeczki soli, nie dodawałam babki płesznik. Jeszcze ciepły zajadaliśmy grubo posmarowany dobrym masłem... Gorąco polecam!
Pyszny, dodałam odrobine mąki z kaszy gryczanej palonej...rewelacja