thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
2 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajo do posmarowania
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g suchych dożdży
  • 750 g mąki
  • nasiona do posypania chleba

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. * wszystkie składniki zgodnie z podaną kolejnością wkładamy do naczynia miksującego - czas 3 min/ Ciasto"Ciasto"

    *pozostawiamy do wyrośnięcia - na ok 1h

    *wykładamy ciasto na stolnicę i delikatnie wyrabiamy

    *dzielimy na cztery równe części

    *każdą z części rozwałkowujemy na rulony i zwijamy jeden obok drugiego tak aby powstały dwie bułki

    *układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia ok 20-30 min

    *bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami

    *wstawiamy o piekarnika nagrzanego do 225 st na ok 10 - 15 min aż się przyrumienią

Porady

nasiona można również wsypać do ciasta na pierwszym etapie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

bułka pszenna łamana

Wydrukuj:

Komentarze