- TM 5
Składniki
drożdży
- 5 g cukru
- 250 g ciepłej wody
- 300 g mąki żytniej
- 50 g drożdży
- 200 g mąki orkiszowej
- 10 g oleju
- 5 g soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do termomixa włożyć 200g mąki orkiszowej, zmielić 20 sekund prędkość 10. Przełożyć do innego naczynia. to "Blokada naczynia miksującego" włożyć 50g drożdży, 5g cukru, 250g ciepłej wody, 300g mąki żytniej, 200g zmielonej mąki orkiszowej, 10g oleju, 5g soli. wyrobić czas 4min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto przełożyc i pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min, uformować bułki i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Na każdej bułce zrobić nacięcie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez 20-25 minut. Po wyjęciu posmarować pędzlem z zimna woda
BUŁECZKI ŻYTNIO-ORKISZOWE
Porady
najlepiej smakuje z masełkiem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułki rewelacja!!! Przepis dodaję do ulubionych
Fajny przepis tylko ja nie ulepiłem bułek tylko zrobiłam jako bochenek chleba. Przepyszny!!