thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

bułeczki razowe z czosnkiem niedźwiedzim

  • 300 g mąka pszenna
  • 200 g mąka razowa
  • 1,1/2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczek cukru
  • 300 g ciepłej wody
  • 4 łyżki czosnek niedżwiedzi
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rozczyn z drożdży
  1. Do naczynia miksującego: wsypać 25g świeżych, pokruszonych drożdży, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę cukru. Wlać 1/2 szklanki ciepłej wody. Ustawić 3min./37°C/obr.1. Przelać do miseczki, odstawić na 15 min.
  2. Do naczynia miksującego wsypać 300g mąki pszennej oraz 200g mąki razowej, wsypać 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 1/2 łyżeczki soli oraz 4 łyżki czosnku niedźwiedziego. Dodać przygotowany wczesniej rozczyn i resztę ciepłej wody. Dodać 3 łyżki oliwy. Włączyć wyrabianie 3min/Ciasto"Ciasto" . Ciasto odstawić do natłuszczonej oliwą miski i odstawić pod przykryciem na godzine w ciepłym miejscu. Po godzinie ugnieść rękoma. Uformować bułki i ustawić na nasmarowanej oliwą acy. Piec 20 minut w temp 190°C

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

bułeczki razowe z czosnkiem niedźwiedzim

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 16, 2021 at 15:32

    Pytania: w jakiej formie czosnek niedźwiedzi? Świeży - posiekany? Czy można uzyc mrożonego? Jeśli tak - jak? Czy można dorzucić pesto z czosnku niedźwiedziego jako zamiennik?

Are you sure to delete this comment ?