thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 12/03/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 2,5 szkl. ziaren (słonecznik, siemie lniane, otręby, sezam, dynia itd.);
  • 1 szkl. mąki żytniej chlebowej;
  • 1/2 kg mąki pszennej razowej;
  • 1 łyżeczki soli, ;
  • 1/2 łyżeczka cukru;
  • 2 łyżki zakwasu chlebowego, ;
  • 2/5 szkl. letniej wody;
  • 1 łyżeczki miodu, ;
  • 1/4 szkl. kaszy ugotowanej gryczanej;

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie sypkie składniki wymieszać: Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  30s. obroty wsteczne. poz. 2,

    Dodać pozostałe składniki. Wymieszać: Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"  3min., obr. 3/4

    Ciasto przełożyc do 2 keksówek, pozostawić do wyrośnięcia (ok. 6 godz.). Piec 1,2h w temp. 180stopni.

    Aby skrócic czas wyrastania można dodać 5 dag drożdży. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochnków posmarowac wodą i czynność tę powtarzac kilkakrotnie w czasie pieczenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zdrowy chleb Pani Oli

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?