thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 13/03/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • mąka żytnia razowa
  • woda niechlorowana

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Produkcja tego zakwasu trwa 4 dni. Czwartego można upiec na nim chleb.

    (Hamelman radzi przedłużyć ten proces o kolejne 3 dni - 6 dnia ostatnie karmienie, a 7-go pieczenie. Ja jednak postanowiłam upiec chleb na tym młodym zakwasie już 4 dnia. Nie użyłam drożdży).

     

    Przez pierwsze dwa dni zakwas karmimy raz dziennie, o tej samej porze.

    W dniach 3, 4 karmimy dwa razy dziennie w odstępach 12-godzinnych. Dla ułatwienia przyjęłam godzinę 8:00 jako początek produkcji.

     

    Mam nadzieję, że opisana przeze mnie metoda wyjaśni wiele wątpliwości.

    Życzę powodzenia!

     

     

    Dzień 1

    godzina: 8:00

     

    200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)

    200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej (1 szklanka)

     

    Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu.

    Powstanie bardzo gęsta pasta.

    Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.

    Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.

     

     

    Dzień 2

    24 h póżniej, godz. 8:00:

     

    100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)

    100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

    100 g wody (1/2 szklanki)

     

    Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.

     

     

    Dzień 3:

    24 h później, godz: 8:00:

     

    100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)

    100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

    100 g wody (1/2 szklanki)

     

    Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

     

    Dzień 3:

    12 godzin później, godz. 20:00

     

    100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)

    100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)

    100 g wody (1/2 szklanki)

     

    Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

     

     

    Dzień 4:

     

    Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.

     

    Dnia 5 

    zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zakwas żytni do chlebków z Thermomix'a

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 9, 2018 at 20:52

    dziękuję za przepis

  • grudnia 2, 2015 at 15:28
    5.0

    Dziękuje za przepis tmrc_emoticons.) mąż się ucieszy z chlebka tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

  • grudnia 7, 2014 at 15:08

    Dziękuję za przepis.  czas na chlebek

  • czerwca 30, 2012 at 11:47

    Podaję mój przepis na zakwas chlebowy do chleba żytniego.

    Chleb piekę z 1 kg mąki żytniej grubości przemiału 720. Daje to 2 formy keksowe.

    Zakwas: 4-5 łyzek mąki żytniej wymieszac z taką samą ilością ciepłej, ale nie gorącej wody.

    Każdego dnia ( raz na dobę ) przez 4 następne dni dokarmiam zakwas 1 łyżką maki i 1 łyżką ciepłej wody. Piątego dnia piekę chleb.

    Na następny chleb. przed dodaniem przypraw, odkładam kawałek ciasta, jako zaczyn dla nowego zakwasu.

    Pozdrawiam

     

    Basia408

  • kwietnia 27, 2012 at 12:26

    nie widzę aby przy produkcji zakwasu był używany thermomix - dlaczego więc taka nazwa?  ja też robie sama zakwas , podobnie jak w przepisie wyżej ale nie biorę części zakwasu  tylko do zaczętego w dniu 1 dokładam mąki i ciepłej wody - czyli dokarmiam go. gdy już mam dostateczną ilość zakwasu ( po ok.5 dniach) piekę chleb. część zakwasu zostawiam i praktycznie zaczynam go znowu codziennie dokarmiać. akurat będzie gotowy jak skończy mi się chleb. jeśli nie chcę piec następnego chleba to przechowuje zakwas w lodówce. ciasto na chleb wyrabiam w thermomixie. tyle mojego doświadczenia. też nie wiem czy część zakwasu wg Mahalii sie wyrzuca? nie widzę takiej potrzeby. ale to jest moje zdanie. mam nadzieję, że Mahalia napisze co robi z pozostałym zakwasem. pozdrawiam  

    pusia

  • kwietnia 27, 2012 at 08:43

    Witam. Też mi się kołacze pytanie co robimy z resztą mikstury czy po wymieszaniu składników dodajemy to co zostało?

  • marca 27, 2012 at 18:42

    też robię zakwas, ale nie dla pułku wojska tmrc_emoticons.)

    dokarmiam raz na dobę przez 4 dni

    łyżką mąki i łyżką ciepłej wody

    co cztery dni piekę chleb żytni, bez dodatków pszennych

    Basia408

  • stycznia 31, 2012 at 11:11

    Witam a co z resztą tego zaczynu bo każdego dnia zabiera sie tylko po 100 gr   z tego co sie robiło dnia poprzedniego nie bardzo rozumiem prosze o odpis 

Are you sure to delete this comment ?