thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
2min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ZAKWAS ŻYTNI

  • 3 łyżki Maki żytniej typ 2000
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zakwas żytni z mąki typ 2000
  1. Wszystkie składniki włożyć do słoika najlepiej 1L. Wody musi być tyle żeby zakwas nie był ani za rzadki ani za gęsty. Odstawić na ok 24 h.
  2. Po 24 h zakwas można już używać do wypieków. Codziennie dokarmiamy go łyżka wody I łyzka maki. Jak zapomnimy go dokarmić to nic nie szkodzi napewno sie nie zepsuje. Jak zacznie pachnieć octem to znak ze trzeba go dokarmić. Zakwas można mrozić lub przechowywać w lodówce. Ja swoj trzymam w lodowce a jak mam zamiar upiec chleb to dzień wczesniej go wyciagam zeby zaczał pracować.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZAKWAS ŻYTNI

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 9, 2016 at 20:25

    Mój słoik ma 1 L . Pozdrawiam Ola

  • grudnia 9, 2016 at 19:48

    Przepraszam słoik większy o pojemności 1,5 l

  • grudnia 9, 2016 at 19:47

    ja mój zakwas mam już 4 lata przechowuję go w lodówce w słoiku 0,7 l . jest go 1/3 słoika . przed pieczeniem chleba wyciągam wieczorem z lodówki dodaję 4-5 łyżek mąki i ok 50 ml dość ciepłej wody ale nie gorącej, wymieszam i zostawiam na noc ,rano mieszam i pomownie dodaję makę i ciepłą wodę żeby był prawie pełny słoik, musi miec konsystencje kwaśnej śmietany jak zacznie "pracować" a to widać bo są pęcherzyki powietrza to odlewam do chleba tyle aby znowu została 1/3 słoika i ponownie chowam do lodówki . czasami dodaję do niego resztki ciasta z chleba które wyskrobię z miski w której robiłam chleb. No i często do niego mówię i chwalę go że tak ładnie rośnieSmile

Are you sure to delete this comment ?