- TM 31
Składniki
- 30 g świeżych drożdzy
- 20 g cukru
- 100 g mleka
- 500 g mak, i pszennej
- 20 g oleju
- 2 jaja
- torebka cukru waniliowego
- jajo do posmarowania
- 16 goździków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia miksującego włożyć drożdże,cukier,mleko.Podgrzać 2 min/37 St.C/obr.1
2.Dodać mąkę,olej,jaja,cukier waniliowy.Wyrabiać ciasto 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
3.Ciasto przełozyć na stolnicę,podzielić na 8 równych części.Uformować wałki,zawinąć w supełki.Uformować główkę z dzióbkiem i płaski ogonek.Ogon ponacinać nożem.W miejsce oczu powbijać goździki.
4.Ptaszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować rozmąconym jajkiem.Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C.Piec ptaszynki w temp.180 st.C przez ok.15 minut.
-----SAMCZNEGO-----
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wczoraj upieczone,ciasto fajne .Dużo śmiechu dało jak je formowałam [co to ma być?] .Wyszły mi dość duże korpusy a za małe główki,ale je dopracuję do koszyczka wielkanocnego.i TAK ZROBILY FURORĘJak znam siebie spróbuję też na sŁono[jak bułeczkę] a do tej obcji można dać ciut więcej cukru.
POLECAM
ale czad! zrobię je na pewno!!! za sam wygląd 5+
Efcia
Brawo,brawo !!!! za POMYSŁ.. Gratulacje
dana08
Witam!
Ptaszki są przewspaniałe, wyszły mi takie same jak na zdjęciach - a myślałam, że są trudne do wykonania. Bardzo dziękuję za przepis i super pomysł. Jak dla mnie to 5 gwiazdek się należy
lilly20
Are you sure to delete this comment ?