thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 30 g świeżych drożdzy
  • 20 g cukru
  • 100 g mleka
  • 500 g mak, i pszennej
  • 20 g oleju
  • 2 jaja
  • torebka cukru waniliowego
  • jajo do posmarowania
  • 16 goździków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.Do naczynia miksującego włożyć drożdże,cukier,mleko.Podgrzać 2 min/37 St.C/obr.1

    2.Dodać mąkę,olej,jaja,cukier waniliowy.Wyrabiać ciasto 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    3.Ciasto przełozyć na stolnicę,podzielić na 8 równych części.Uformować wałki,zawinąć w supełki.Uformować główkę z dzióbkiem i płaski ogonek.Ogon ponacinać nożem.W miejsce oczu powbijać goździki.

    4.Ptaszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować rozmąconym jajkiem.Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C.Piec ptaszynki w temp.180 st.C przez ok.15 minut.

    -----SAMCZNEGO-----

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wielkanocne bułeczki PTASZKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 2, 2014 at 10:19
    5.0

    Wczoraj upieczone,ciasto fajne .Dużo śmiechu dało jak je formowałam [co to ma być?] .Wyszły  mi dość duże korpusy a za małe główki,ale je dopracuję do koszyczka wielkanocnego.i TAK ZROBILY FURORĘJak znam siebie spróbuję też na sŁono[jak bułeczkę] a do tej obcji można dać ciut więcej cukru.

    POLECAM

  • czerwca 17, 2011 at 22:58

    ale czad! zrobię je na pewno!!! za sam wygląd 5+

    Efcia

  • czerwca 17, 2011 at 21:20

    Cooking 7 Brawo,brawo !!!! za POMYSŁ.. Gratulacje Party

    dana08

  • maja 24, 2011 at 11:48
    5.0

    Witam! 

    Ptaszki są przewspaniałe, wyszły mi takie same jak na zdjęciach - a myślałam, że są trudne do wykonania. Bardzo dziękuję za przepis i super pomysł. Jak dla mnie to 5 gwiazdek się należy  tmrc_emoticons.;)  

    lilly20

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: