thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

WIEJSKI BOCHEN CHLEBA

  • 500 g wody
  • 40-60 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 220 g mąki żytniej
  • 50 g oleju
  • 50 g octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    WIEJSKI BOCHEN CHLEBA
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, włożyć drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr.2
    2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 4 min/Ciasto"Ciasto" .
    3. Zostawić ciasto na około 0,5 godz. w zakmniętej Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Jak ciasto podniesie miarkę wyrabiać 30s/Ciasto"Ciasto" .
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C góra/dół (termoobieg 180°C).
    5. Wysmarować tłuszczem 2 średnie keksówki i przełożyć podzielone ciasto. Ciasto lekko ugnieść i wygładzić wierzch wilgotną dłonią. Ostrym nożem wykonać nacięcie wzdłuż ciasta, aby zapobiec pęknięciu chleba.
    6. Piec przez 50-55 minut.
    7. Po upieczeniu szybko posmarować chleb pędzelkiem moczonym w wodze, alby się błyszczał. Odstawić na kratce do wystygnięcia.

Porady

Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos gdy się w niego postuka.
Można dodać garść ziaren w całości (czarnuszka, słonecznik, siemię lniane, itp.).
Jeśli ziarna zmielimy na pył to wtedy o tyle gr. zmniejszyć ilość mąki pszennej.
Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni.
W oryginale jest 60g drożdży, ale wyrasta na 40g .

Porcja wchodzi w dwie keksówki: 11x30 i 10x23.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

WIEJSKI BOCHEN CHLEBA

Wydrukuj:

Komentarze