thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 14/09/13
zmieniono dnia: 14/09/13

Składniki

na chleb

  • 15 g otrębów pszennych
  • 130 g wody
  • 350 g kefiru, najlepiej gęstego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g siemienia lnianego
  • 70 g płatków owsianych górskich zwykłych
  • 130 g mąki żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 9 g suchych dożdży
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 460 g mąki pszennej typ 650

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleba
  1. Do naczynia wlać kefir, wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 2,5 min/ 37*C/obr. 2.

  2. Wsypać pozostałe składniki. Wyrobić 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (12x30 cm) i wysypanełpłatkami owsianymi. Powierzchnię chleba wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce, aż chleb wyrośnie nieco ponad formę.

  4. Ostrym nożem moczonym w wodzie naciąć chleb na środku. Wstawić do piekanika nagrzanego do 150*C. Podkręcić temperaturę do 180*C. Piec 35 min w takiej temperaturze, a następnie zmniejszyć na 160* i piec jeszcze 15 min. Po wyjęciu chleb posmarowac wodą i wystudzić na kratce.

Porady

Chleb ma niepowtarzalny smak, mnie przypomina taki wiejski, pieczony przez moją babcię (tylko, że ona jeszcze dawała kminek).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szybki chleb domowy na kefirze

Wydrukuj:

Komentarze