Składniki
na chleb
- 15 g otrębów pszennych
- 130 g wody
- 350 g kefiru, najlepiej gęstego
- 2 łyżeczki cukru
- 20 g siemienia lnianego
- 70 g płatków owsianych górskich zwykłych
- 130 g mąki żytniej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 9 g suchych dożdży
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 460 g mąki pszennej typ 650
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać kefir, wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 2,5 min/ 37*C/obr. 2.
Wsypać pozostałe składniki. Wyrobić 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (12x30 cm) i wysypanełpłatkami owsianymi. Powierzchnię chleba wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić w ciepłe miejsce, aż chleb wyrośnie nieco ponad formę.
Ostrym nożem moczonym w wodzie naciąć chleb na środku. Wstawić do piekanika nagrzanego do 150*C. Podkręcić temperaturę do 180*C. Piec 35 min w takiej temperaturze, a następnie zmniejszyć na 160* i piec jeszcze 15 min. Po wyjęciu chleb posmarowac wodą i wystudzić na kratce.
Chleba
Porady
Chleb ma niepowtarzalny smak, mnie przypomina taki wiejski, pieczony przez moją babcię (tylko, że ona jeszcze dawała kminek).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Trzymam kciuki żeby się udał i posmakował
Meg
U mnie ten chlebek dzisiaj pieczony jest pierwszy raz. Właśnie wyrasta. Już nie mogę się doczekac...
jako nowicjuszce chlebek wyrosl nawet dobrze bo nie dodalam ani octu ani zakwasu (dopiero rosnie) sle smakuje super dzieki za przepis
dodaję do wypróbowania Napiszę jak wyszedł i jak będzie smakował
Cieszę się bardzo, że smakował. Ja dodaję ocet, bo za często nie robię zakwasu Pozdrawiam
Meg
Ja też wypróbuję i wtedy napiszę komentarz. Dodałam do swoich kolekcji.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Jeszcze odnośnie tego chleba,
chciałam dodać,że uzyłam świeżych drożdży(40g) bo nie miałam suchych, a zamiast octu balsamicznego dodałam 2 duze łyzki zakwasu chlebowego z innego wypieku chleba, i naprawde był smaczny..
mozna sobie i taka wersje wypróbowac
Świetny chlebek !!!
rewelacyjny, niepowtarzalny smak i aromat, a wyrósł jak tylko się dało
na pewno na dłużej zagości w naszym menu..
pozdrawiam serdecznie
Fajny chlebek.Mieszane - z różnych mąk są nie tylko wartoścowsze,ale również smaczne Do wypróbowania.Pozdrawiam
U mnie w domu bardzo posmakował A wymyślony tak na szybko Polecam wypróbować
Meg
Are you sure to delete this comment ?