thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
1150 g
Poziom
Średni

Składniki

  • 300 g woda
  • 150 g mleko 3,2 %
  • 20 g drożdże świeże
  • 1 płaskich łyżeczek cukier
  • 700 g mąka przenna
  • 2 płaskich łyżeczek sól
  • 25 g masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    składniki na 1 bochenek
  1. Wlewamy do thermomixa wodę i mleko, dodajemy drożdże i cukier - 2 min 37 stopni obr.1

    Dodajemy mąkę, sól i masło - 4:50 min, Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

    Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni

    Wyjmujemy ciasto z thermomixa, przekładamy do miski wsmarowanej olejem i czekamy do podwojenia objetości. 

    Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, przerabiamy i formujemy okrągły bochenek i wkladamy do koszyczka do wyrastania. Po 30 min. (do podwojenia objetosci i napuszenia) wykladamy chleb na blachę lub rozgrzany kamień do pieczenia chleba i nacinamy.

    Pieczemy w 230 stopniach przez 10 miniut. Nastepnie redukujemy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20-25 minut.

    Gotowy chleb powinien być wyrośniety i brzmiec głucho po uderzeniu od spodu. Studzimy na kratce.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Prosty chleb pszenny

Wydrukuj:

Komentarze