thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 13
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12 thumbnail image 13
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 03/01/14

Składniki

  • sól gruboziarnista, do posypania
  • 4 łyżki Sody spożywczej
  • 600 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 400 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
    2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 2 min 30 s/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do momentu, aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut).
    3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    4. Podzielić ciasto na 10 równych części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na długi wałek (60 cm), cienki na końcach, a gruby na środku. Aby uformować precla, należy chwycić obydwa końce, spleść 2 razy i przykleić końce na grubszą część wałeczka.
    5. W garnku (Ø 20 cm) zagotować wodę z sodą spożywczą. Kolejno wkładać precle łyżką cedzakową do gotującej się wody na 30 - 60 sekund, następnie układać je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posypać solą gruboziarnistą i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 15 minut. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na kilka minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Precle

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?