thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 5min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
1100 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Portugalski chleb PAO DE AQUA

  • 550 gramów wody
  • 720 gramów mąki pszennej, (typ 450-650), plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni i blatu
  • 15 gramów drożdży świeżych, lub 1 opak. suchych drożdży (7-8 g)
  • 10 gramów soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę i wymieszać 20 s/obr 6.
    Zostawić w naczyniu na około 40 minut.

  2. Dodać drożdże i sól, uruchomić tryb interwałCiasto"Ciasto" /6 min. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub do podwojenia objętości ciasta.

  3. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.

  4. Na dobrze posypanej mąką płaskiej blasze rozłożyć ciasto w prostokąt, nie ugniatając zbyt mocno. Złożyć ⅓ ciasta na siebie, a boki podwinąć pod spód i uformować kształt bochenka.
    Piec w temperaturze 250°C przez około 55 minut na dolnym poziomie piekarnika (patrz wskazówka).
    Przed podaniem odstawić do ostygnięcia na kratce.

Porady

Aby uzyskać bardziej wilgotny chleb, który wytrzyma dłużej, możesz wstawić do piekarnika pojemnik z gorącą wodą lub wrzucić kostki lodu.
Dodatkowo 20 min. przed końcem pieczenia można zmniejszyć temp. lub
przykryć chleb arkuszem papieru do pieczenia, żeby nie przypalić skórki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?