- TM 31
Składniki
Water roux
- 120 g wody
- 25 g mąki pszennej, typ 550
Paluchy serowe
- 200 g mąki pszennej, typ 550
- 90 g mąki pszennej, typ 450
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 1 płaskich łyżeczek soli
- 1 jajo kurze
- 45 g roztopionego masla
- 65 g mleka
- 75 g water roux
dodatkowo
- 3 czubate łyżki startego sera zoltego
- 1 jajo kurze, do posmarowania paluchow
- papryka slodka, szczypta, dwie
- bazylia suszona, szczypta, dwie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksujacego wlac wode, wsypac make calosc mieszamy: obroty 2 czas 6 minut temp. 70st
Przygotowany water roux przekladamy do miseczki.
Na naczynie miksujace stawiamy miseczke i odwazamy do niej obie maki.
Do naczynia miksujacego wlewamy mleko, dodajemy drozdze, cukier i 2 lyzki maki, nastawiamy: obroty 1 / czas 2 minuty / temp. 37 st.
Nastepnie zostawiamy na ok. 10 minut az zaczyn zacznie rosnac.
Do gotowego zaczynu dodaje przestudzony water roux, jajo, rozpuszczone i ostudzone maslo, make, sol, wyrabiamy czas: 2.5 min. / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto"
wyrobione ciasto przekladamy do opruszonej maka miseczki i zostawiamy na ok 1.5 do 2 h do wyrosniecia, ciasto musi podwoic swoja objetosc.
Wyrosniete ciasto, przekladamy na stolnice i chwilke wyrabiamy.
Wyrobione ciasto dzielimy na 6 do 8 kawalkow, walkujemy z nich paluchy, ukladamy na blaszce z papierem do pieczenia, lub gotowych formach do bagietek. gotowe paluchy przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce na ok 30 minut.
wyrosniete paluchy smarujemy rozmaconym jajkiem, posypujemy serem, papryka i bazylia pieczemy w 180st ok 15 minut na zloty kolor.
water roux
Paluchy serowe
Porady
"Water roux"
W przepisie wykorzystuje się tzw. "water roux" co można przetłumaczyć jako "zasmażkę". Miksturę przygotowuje się z wody i mąki. Mąkę mieszamy z zimną wodą, całość podgrzewamy, aż do powstania papki. Po wystudzeniu papkę dodajemy do wyrabianego ciasta. Dzięki takiej "zasmażce" bułeczki lub chleb są bardziej sprężyste, dłużej zachowują świeżość. Paluchy z serem są niesamowicie miękkie, lekkie i rozpływają się w ustach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wspaniały przepis! Już nie ma ani sztuki
co to jest water roux?
Water roux można przechowywać w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku do 3 dni. Jeśli chodzi o mąkę myśle ze można użyć samej mąki pszennej typ 550
Czy pozostała część 70 g water roux do wyrzucenia czy można ją przechowywać? A może lepiej zrobić połowę i całość wykorzystać? W punkcie 3. dodajemy 2 łyżki mieszaniny 2 mąk, a w punkcie 4. resztę tej mieszaniny. tak? A jeśli zamiast mąki 450 do paluchów serowych dodam 550 (czyli łącznie 290 g maki 550 wtedy nie wyjdzie)?
Bardzo ciekawa ta metoda z water roux. Nigdy nie słyszałam o czymś takim. Wypróbuję na pewno, do moich chlebów, a paluchy też kiedyś upiekę. Skąd masz ten pomysł? Nazwa angielska.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Mam nadzieje ze beda smakowaly! Water roux mozna dodac do kazdego chleba i bulek! Pozdrawiam
Wypròbuje i dam znac, jak wyszly
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?