Składniki
ciasto
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej lub kminku
- 20 g drożdży
- 360-380 g wody
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 500 g mąki orkiszowej typ 630
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie skłądniki z wyjątkiem soli gruboziarnistej i kminku. Wyrobić 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" powstanie bardzo miękkie ciasto. Przełożyć do dużego naczynia, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok 40 min).
2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temepratury 230°C.
3 Kopystką wygarnąć ciasto na oprószoną stolnicę. Dobrze zmoczyć ręce, podzielić ciasto na 5 równych części. Rozciągnąć każdą część tak, by powstał długi wałek, a następnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać solą gruboziarnistą lub kminkiem, piec w piekarniku w temperaturze 230°C przez ok 20-25 min. Ostudzić przed podaniem.
ciasto
Porady
Można przygotować z serem, warzywami, ziarnami lub innymi dodatkami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne!!! Wszystko robione jak w przepisie, ale Uwaga na drugi dzień są trochę twarde i bardziej suche.