thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 22/03/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 325 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczkisuchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Masło roztopić czas 1min./37*C/obr.3

    Wlać mleko do masła i pogrzewać  czas 1min./37*C/obr.3

    Dodac drożdze i podgrzewać  czas 1min./37*C/obr.3.

    Dodać pozostałe składniki ciasta i połaczyć czas 4 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" /.

    Odstawić na 30 min., by ciasto podrosło. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.

    Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować dowolnym nadzieniem.

    Nadzienie makowe:

    • roztopione masło
    • cukier
    • mak (suchy) 

    • Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.

    Nadzienie serowe:

    • 400 g  twarożku 
      pół szklanki cukru pudru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 1 żółtko
    • 4 łyżki miękkiego masła
    • Twarożek zmielić czas 2 min./poz. 5. Dodac pozostałe składniki i wymieszać czas 1 min./poz.3/obroty wsteczne.

    Nadzienie orzechowe:

    • 200 g zmielonych orzechów laskowych
    • 75 g cukru
    • 3 łyżki słodkiej śmietanki 
      100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
    • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
    • Składniki wymieszać czas 1 min./poz.3/obroty wsteczne.

    Piec 20-25 min. w 190*C (ja używam termoobiegu). 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PLUSZKI - czyli bułeczki rosyjskie

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 13, 2015 at 08:52
    5.0

    Pyszne i efektowne. Robiłam z makiem, ale musze spróbowac też innych dodatków. Ułatwiłam tylko sobie trochę życie i masło, mleko, drożdże i cukier dodałam razem i podgrzewałam 3 min. Co do wywijania to dzięki zdjęciom krok po kroku poszło szybko i sprawnietmrc_emoticons.) Mam tylko pytanie czym je posmarować żeby błyszczały tak jak na zdjęciu?

  • stycznia 16, 2015 at 17:30

    Bułeczki wyszły pyszne,chrupiace i ciekawie wyglądają.wykręcaniie zajmuje trochę czasu,ale warto dla efektu.

  • maja 7, 2013 at 10:45
    5.0

    tmrc_emoticons.)Smakowitość tylko nie bardzo wiem do czego tu jest majonez? Cooking 1

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • listopada 8, 2012 at 18:01
    5.0

    Faktycznie przepis gdzieś umknął, bułeczki wyglądają pysznie, muszę je zrobić wkrótce tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • listopada 8, 2012 at 12:35
    5.0

    Dzięki Waszym komentarzom i ja dostrzegłam ten przepis (dopiero teraz)  tmrc_emoticons.)  Robiłam wczoraj, majonezu nie dodawałam, tylko gęstą śmietanę. "Wywijanie" tych bułeczek nie jest proste, ale wierzę że trening czyni mistrza i następnym razem będzie lepiej  tmrc_emoticons.)  Smak jest super ale lepiej wałkowało mi się ciasto z przepisu na serce. Serca upiekłam z nadzieniem serowym z tego przepisu a pluszki z dżemem brzoskwiniowym i posypałam bułeczki pestkami z dynii. 

    [[wysiwyg_imageupload:93:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 2, 2012 at 05:04
    5.0

    tmrc_emoticons.)Veronico ja nie kwestionuję tego majonezu tmrc_emoticons.;) tylko jestem ciekawa po co : Cooking 1 czy tylko poprawia smak czy jeszcze jakoś inaczej działa Glasses , bo być może przy modyfikacji jakiś przepisów można byłoby to wykorzystać Cooking 4

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

  • listopada 1, 2012 at 22:32

    Haniu, majonez jest tmrc_emoticons.)  Mam te strone internetowa z wszystkimi przepisami "wlascicielki", w moich ulubionych. Zgadza sie, majonez jest w skladnikach tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • czerwca 26, 2012 at 18:48
    5.0

    Wypróbowałam dziś bułeczki. Jedne zrobiłam z makiem, drugie z serkiem danio. Wychodzą efektowne, chrupiące, przepyszne. POLECAM!!!! tmrc_emoticons.)

  • września 8, 2011 at 15:00

    Bułeczki są hitem u nas w domu. Wyglądają pięknie i wyśmienicie smakują. Polecam

  • kwietnia 10, 2011 at 17:38

    Bułeczki robiłam już dwa razy. Miałam coprawda tylko mąkę krupczatkę - dałam 800g do tych proporcji , ale wyszły wyśmienite.

    Ca drugim razem zamiast maku dałam do połowy wiórki kokosowe, a drugą połowę posmarowałam waniliowym Danio. I jedna i druga wersja się udały .

    Polecam ten przepisCooking 7

    Nataliqua

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: