- TM 31
Składniki
- 325 ml mleka
- 50 g masła
- 1,5 łyżeczki majonezu
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 i 1/4 łyżeczkisuchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Masło roztopić czas 1min./37*C/obr.3
Wlać mleko do masła i pogrzewać czas 1min./37*C/obr.3
Dodac drożdze i podgrzewać czas 1min./37*C/obr.3.
Dodać pozostałe składniki ciasta i połaczyć czas 4 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" /.
Odstawić na 30 min., by ciasto podrosło. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować dowolnym nadzieniem.
Nadzienie makowe:
- roztopione masło
- cukier
- mak (suchy)
- Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
Nadzienie serowe:
- 400 g twarożku
pół szklanki cukru pudru - 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 4 łyżki miękkiego masła
- Twarożek zmielić czas 2 min./poz. 5. Dodac pozostałe składniki i wymieszać czas 1 min./poz.3/obroty wsteczne.
Nadzienie orzechowe:
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 75 g cukru
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego - 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
- Składniki wymieszać czas 1 min./poz.3/obroty wsteczne.
Piec 20-25 min. w 190*C (ja używam termoobiegu).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne i efektowne. Robiłam z makiem, ale musze spróbowac też innych dodatków. Ułatwiłam tylko sobie trochę życie i masło, mleko, drożdże i cukier dodałam razem i podgrzewałam 3 min. Co do wywijania to dzięki zdjęciom krok po kroku poszło szybko i sprawnie Mam tylko pytanie czym je posmarować żeby błyszczały tak jak na zdjęciu?
Bułeczki wyszły pyszne,chrupiace i ciekawie wyglądają.wykręcaniie zajmuje trochę czasu,ale warto dla efektu.
Smakowitość tylko nie bardzo wiem do czego tu jest majonez?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Faktycznie przepis gdzieś umknął, bułeczki wyglądają pysznie, muszę je zrobić wkrótce
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dzięki Waszym komentarzom i ja dostrzegłam ten przepis (dopiero teraz) Robiłam wczoraj, majonezu nie dodawałam, tylko gęstą śmietanę. "Wywijanie" tych bułeczek nie jest proste, ale wierzę że trening czyni mistrza i następnym razem będzie lepiej Smak jest super ale lepiej wałkowało mi się ciasto z przepisu na serce. Serca upiekłam z nadzieniem serowym z tego przepisu a pluszki z dżemem brzoskwiniowym i posypałam bułeczki pestkami z dynii.
[[wysiwyg_imageupload:93:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Veronico ja nie kwestionuję tego majonezu tylko jestem ciekawa po co : czy tylko poprawia smak czy jeszcze jakoś inaczej działa , bo być może przy modyfikacji jakiś przepisów można byłoby to wykorzystać
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, majonez jest Mam te strone internetowa z wszystkimi przepisami "wlascicielki", w moich ulubionych. Zgadza sie, majonez jest w skladnikach
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wypróbowałam dziś bułeczki. Jedne zrobiłam z makiem, drugie z serkiem danio. Wychodzą efektowne, chrupiące, przepyszne. POLECAM!!!!
Bułeczki są hitem u nas w domu. Wyglądają pięknie i wyśmienicie smakują. Polecam
Bułeczki robiłam już dwa razy. Miałam coprawda tylko mąkę krupczatkę - dałam 800g do tych proporcji , ale wyszły wyśmienite.
Ca drugim razem zamiast maku dałam do połowy wiórki kokosowe, a drugą połowę posmarowałam waniliowym Danio. I jedna i druga wersja się udały .
Polecam ten przepis
Nataliqua
Are you sure to delete this comment ?