thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
120h 0min
Czas całkowity
120h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

na zakwas

  • 600 g ziarna orkiszu
  • 600 g letniej wody

  • 600 g ziarna orkiszu
  • 600 g letniej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć 200 g ziarna orkiszu i zmielić 30 s/obr.10. Czynność powtórzyć z pozostałym ziarnem w porcjach 200 gramowych. Przełożyć do innego naczynia.

  2. 2. Do dużego słoika lub kamionki odmierzyć 200 g zmielonego ziarna i 200 g wody, wymieszać i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

  3. 3. Następnego dnia odjąć 1/4 ( 100 g ) mikstury, dodać 100 g mąki orkiszowej i 100 g letniej wody, pozostawić na kolejne 24 godziny w temperaturze pokojowej. Powtarzać te czynności przez 3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.

  4. 4. Zakwas przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. Dokarmiamy łyżką mąki orkiszowej co 2 dni i niewielką ilością wody, tak by miał konsystencję gęstej śmietany. Przechowywany tak zakwas spokojnie będzie "żył" przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Wyjmujemy go z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta chlebowego, dokarmiamy łyżką mąki okriszowej i mieszamy.

Porady

Zakwas należy przygotować na 5 dni przed planowanym wypiekiem chleba. Jeśli otrzymacie od znajomego łyżkę zakwasu pszennego lub żytniego lub orkiszowego, dodajcie go do tej mikstury, a zacznie pracować już po 12-15 godzinach i możecie z niego piec chleb już po 2 dniach.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Orkiszowy zakwas do chleba

Wydrukuj:

Komentarze