thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
12h 10min
Czas całkowity
13h 10min
porcja/porcje/porcji
20 plaster/plastry/plastrów
Poziom
Łatwy

Składniki

na ciasto chlebowe

  • 40 g pestek dyni
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasiona lnu
  • 11/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 30 g płatków owsianych
  • 450 g letniej wody
  • 175 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g oleju
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 150 g zakwasu orkiszowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć oba rodzaje mąki, płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona lnu, sól i wymieszać 8 s/obr.4Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" .

  2. Dodać składniki płynne, czyli wodę, olej i zakwas. Wymieszać ciasto 4 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" , przelać do natłuszczonej formy 30 cm x13,5 cm lub 2 foremek 25 cm x 12,5 cm. Foremki z ciastem odstawić na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej przykryte lnianą ściereczką.

  3. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ( z termoobiegiem 180 stopni C ) przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.

Porady

Mimo, że wbity patyczek będzie zawsze wilgotny, to chleb mimo wszystko będzie upieczony. Przechowywany w lnianej ściereczce, zachowuje świeżość przez około tydzień. Po ostygnięciu można zamrażać, jeśli upieczemy większą ilość.


Jest pyszny, smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Orkiszowy chleb na zakwasie orkiszowym

Wydrukuj:

Komentarze