- TM 31
Składniki
na ciasto chlebowe
- 40 g pestek dyni
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g nasiona lnu
- 11/2 płaskiej łyżeczki soli
- 30 g płatków owsianych
- 450 g letniej wody
- 175 g mąki pszennej typ 650
- 15 g oleju
- 200 g mąki orkiszowej
- 150 g zakwasu orkiszowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć oba rodzaje mąki, płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona lnu, sól i wymieszać 8 s/obr.4"Obroty wsteczne" .
Dodać składniki płynne, czyli wodę, olej i zakwas. Wymieszać ciasto 4 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" , przelać do natłuszczonej formy 30 cm x13,5 cm lub 2 foremek 25 cm x 12,5 cm. Foremki z ciastem odstawić na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej przykryte lnianą ściereczką.
Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ( z termoobiegiem 180 stopni C ) przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.
Porady
Mimo, że wbity patyczek będzie zawsze wilgotny, to chleb mimo wszystko będzie upieczony. Przechowywany w lnianej ściereczce, zachowuje świeżość przez około tydzień. Po ostygnięciu można zamrażać, jeśli upieczemy większą ilość.
Jest pyszny, smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Krystyna Jarysz: Polecam blog
https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-orkiszowy-krok-po-kroku/
Ponadto świetnie się sprawdza zakwas orkiszowy suchy od ePiekarz na Allegro
jak zrobić zakwas ?
Chlebuś pyszny, Skórka chrupiąca do końca, polecam.
Czy ciasto na ten chlebek po wymieszane składników jest bardziej płynne? Mnie taki wyszło. Nie wiem czy tak ma być
klik308
u mnie chleby "nadziewane" nie mają brania, a przepis jest kuszący czy wystarczy "nasionka" zastapic taka sama ilością obu mąk?
Co prawda chlebek prawie w ogóle mi nie wyrósł po 15 godzinach ale w smaku bardzo dobry. Może problem jest w moim zakwasie.
Pycha mniam
Na spotkaniu częstowano tym chlebkiem .....pycha polecam Ania
Alu, nie wkładamy samego zakwasu do piekarnika. Zakwas jest jednym ze składników ciasta chlebowego. " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Nie wiem co masz na myśli ....... " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>
Pozdrawiam, Monika
A czy po upływie 12 - 15 godzin nie wkładamy do piekarnika sam zakwas?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich