thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

  • 650 gramów mąki
  • 450 gramów ugotowanych ziemniakow
  • 200 gramów zòltego sera (salami, gouda)
  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 150 gramów wody
  • sòl, ile trzeba

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozdrobnic ser: 10sek / obr 4. Dodac ziemniaki: 8-10sek / obr 7, odlozyc. Bez mycia Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wode, drozdze: 2min / 37° / obr 1. Dodac ziemniaki, 500g maki: 10sek / obr 5. Dodac reszte maki, sòl: 1,5min / Ciasto"Ciasto" . Wyrobic troche rekoma, podsypujac maki, ile trzeba (nie za duzo). Formowac waleczki grubosci palca, robic obwarzanki. Zostawic na 40min do wyrosniecia. Mozna smazyc na oleju, w patelni. Jesli ktos woli ( ja tak zrobilam), piec w nagrzanym piekarniku: 200° / 12-15min.

Porady

Obwarzanki pieczone w piekarniku, mozna zamrozic i wykorzystac czesc kiedy indziej. Smazone, nie.


Mozna posypac serem, ziarnami, ziolami.... przed pieczeniem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Obwarzanki ziemniaczano-serowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 13, 2016 at 17:53
    5.0

    Można posmarować będzie się lepiej trzymała posypka Party

  • lutego 13, 2016 at 17:08

    Czy przed pieczeniem posmarować białkiem? Czy "posypka" utrzyma się bez smarowania?

  • listopada 24, 2012 at 23:30

    Jasne, ze do piwka beda ok Big Smile Gabrysiu, posyp serem z wierzchu, beda bardziej "zdecydowane" w smaku Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • listopada 24, 2012 at 22:57

    Party Ja tez wypróbuję. Chyba będą świetne do piwka?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • listopada 24, 2012 at 22:26

    Cieszy mnie, ze skorzystalas z przepisu, i to z powodzeniem Big Smile Big Smile Jeszcze raz buziaki tmrc_emoticons.;) Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • listopada 24, 2012 at 19:39
    5.0

    Verciu obarzanki pyszne, napewn jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole tmrc_emoticons.D dziekuję i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

  • listopada 20, 2012 at 13:07

    Ciesze sie Elu, ze smakowaly Big Smile Big Smile Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • listopada 20, 2012 at 02:41
    5.0

    Potwierdzam, że są pyszne  tmrc_emoticons.D  zrobiłam i wszystkim bardzo smakowały z czerwonym barszczykiem. Nie formowałam obwarzanków, tylko zaplatałam cienkie, długie warkoczyki  Love  Niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić, bo zostały poczłonięte  Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 16, 2012 at 11:50

    MMMM, Verciu trafiłaś w moje smaki, od kilku dni chodzi za mną coś ziemniaczanego tmrc_emoticons.) myślałam o czymś w stylu kiszki ziemniaczanej/babki. Ale to może być mój hit!. Dzięki tmrc_emoticons.D

  • listopada 16, 2012 at 01:34

    Tez prawda Big Smile Big Smile Nic sie nie marnuje Big Smile  A odmiana nie zaszkodzi..... zamiast odsmazac lub robic kopytka tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Buziaczki GrazynkoLove Love Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink