- TM 31
Składniki
- 650 gramów mąki
- 450 gramów ugotowanych ziemniakow
- 200 gramów zòltego sera (salami, gouda)
- 25 gramów drożdży świeżych
- 150 gramów wody
- sòl, ile trzeba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozdrobnic ser: 10sek / obr 4. Dodac ziemniaki: 8-10sek / obr 7, odlozyc. Bez mycia "Blokada naczynia miksującego" wlozyc wode, drozdze: 2min / 37° / obr 1. Dodac ziemniaki, 500g maki: 10sek / obr 5. Dodac reszte maki, sòl: 1,5min / "Ciasto" . Wyrobic troche rekoma, podsypujac maki, ile trzeba (nie za duzo). Formowac waleczki grubosci palca, robic obwarzanki. Zostawic na 40min do wyrosniecia. Mozna smazyc na oleju, w patelni. Jesli ktos woli ( ja tak zrobilam), piec w nagrzanym piekarniku: 200° / 12-15min.
Porady
Obwarzanki pieczone w piekarniku, mozna zamrozic i wykorzystac czesc kiedy indziej. Smazone, nie.
Mozna posypac serem, ziarnami, ziolami.... przed pieczeniem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Można posmarować będzie się lepiej trzymała posypka
Czy przed pieczeniem posmarować białkiem? Czy "posypka" utrzyma się bez smarowania?
Jasne, ze do piwka beda ok Gabrysiu, posyp serem z wierzchu, beda bardziej "zdecydowane" w smaku
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ja tez wypróbuję. Chyba będą świetne do piwka?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Cieszy mnie, ze skorzystalas z przepisu, i to z powodzeniem Jeszcze raz buziaki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Verciu obarzanki pyszne, napewn jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole dziekuję i pozdrawiam
Ciesze sie Elu, ze smakowaly
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Potwierdzam, że są pyszne zrobiłam i wszystkim bardzo smakowały z czerwonym barszczykiem. Nie formowałam obwarzanków, tylko zaplatałam cienkie, długie warkoczyki Niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić, bo zostały poczłonięte
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
MMMM, Verciu trafiłaś w moje smaki, od kilku dni chodzi za mną coś ziemniaczanego myślałam o czymś w stylu kiszki ziemniaczanej/babki. Ale to może być mój hit!. Dzięki
Tez prawda Nic sie nie marnuje A odmiana nie zaszkodzi..... zamiast odsmazac lub robic kopytka Buziaczki Grazynko
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni