Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
CHLEBA
- 50 gramów migdał, ze skórką
- 50 gramów SIEMIE LNIANE
- 50 gramów orzechy laskowe
- 50 gramów pestki dyni
- 50 gramów słonecznika łuskanego
- 430 gramów wody
- 30 gramów świeżych drożdży
- 600 gramów mąka orkiszowa typ630, lub pszenna chlebowa
- 100 gramów płatków owsianych
- 10 gramów soli
- 15 gramów miodu
- 50 gramów jogurtu naturalnego, lub kokosowego
- 5 g oleju, do natłuszczenia miski
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego odważam orzechy (migdały i orzechy laskowe) miksuje tryb turbo 1s. odstawiam do miski. Do naczynia miksującego wsypuję mąkę, drożdze, sól, miód, jogurt, dodaje wodę, odważam płatki owsiane, pestki słonecznika, dyni i siemię lniane na koniec wsypuję rozdrobnione orzechy (uwaga nie mogą być zbyt drobne, ponieważ wypiek może wyjść zbyt sypki) włączam tryb wyrabiania ciastna"Ciasto" na 6-7 minut. W międzyczasie natłuszczam dużą miskę. Ciasto przekładam do miski i przykrywam sciereczką do wyrośniecia na 60 minut.
Po tym czasie wykładam ciasto na opruszony mąką blat lub natłuszczony olejem, foruuję dwa podłużne bochenki. Lekko obsypuję je mąką i przekładam na blache do pieczenia. (jeśli ciasto będzie zbyt luźne można je przełożyć do formy) przykrymwa ściereczką i zostawiam na kolejne 20-30 minut. Międzyczasie włącz piekarnik. Nastepnie nacinam ostrym nożem i wkładam do nagrzanego piekarnika na 220 lub 200C (zależy jak twój piekarnik mocno piecze, obserwuj wypiek podczas pieczenia) piecz około 30-40 minut.
smacznego!
wartość odżywcza w dwóch bochenkach
białko 160.2
tłuszcz 130,2
węglowodany ogółem 443,5
łączna ilość kcal 3612 (w dwóch bochenkach)/ 1375g (w 100g produktu mamy 262kcal)
Chleb drwalski
Porady
przygotuj sobię dużą miskę
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?