thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez asizna
opublikowany: 07/24/13
zmieniono dnia: 07/25/13

Składniki

-------

  • 1 łyżeczki cukru
  • 10 g suchych drożdży piekarskich
  • 240 g wody
  • 320 g mąki typ 1850 (graham), osobiście uwielbiam orkiszową, ale używam też pszennej
  • 1 łyżeczki soli drobnej
  • 15 g oliwy z oliwej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wlać wodę i oliwę, wsypać drożdże i cukier a następnie wymieszać 1min/37st./obr.2

  2. Dodać mąkę i sól a następnie wyrobić 3min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

  3. Ciasto przełożyć do formy (najlepiej mokrymi rękami - ciasto nie będzie się przyklejać do rąk), posypać cieniutko odrobiną mąki i przykryć lnianą ściereczką.

    Przyznam, że to najgorsza część robienia chleba. Nie lubię czekania. Jak sobie zatem przyspieszyłam proces? tmrc_emoticons.;) Włączam piekarnik żeby się nagrzał do 180st. i stawiam w pobliżu formę z chlebem. Pozwalam mu wyrastać - czekam tylko 1h tmrc_emoticons.;)

    Po godzinie wkładamy do piekarnika na 30minut.

Porady

Przepis inspirowany podstawowymi przepisami na chleb z książki Radość gotowania. Dopasowany jednak proporcjami do cięższej mąki pełnoziarnistej.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Klasyczny puchaty chleb (bez białej mąki)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?