Składniki
-------
- 1 łyżeczki cukru
- 10 g suchych drożdży piekarskich
- 240 g wody
- 320 g mąki typ 1850 (graham), osobiście uwielbiam orkiszową, ale używam też pszennej
- 1 łyżeczki soli drobnej
- 15 g oliwy z oliwej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wlać wodę i oliwę, wsypać drożdże i cukier a następnie wymieszać 1min/37st./obr.2
Dodać mąkę i sól a następnie wyrobić 3min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Ciasto przełożyć do formy (najlepiej mokrymi rękami - ciasto nie będzie się przyklejać do rąk), posypać cieniutko odrobiną mąki i przykryć lnianą ściereczką.
Przyznam, że to najgorsza część robienia chleba. Nie lubię czekania. Jak sobie zatem przyspieszyłam proces? Włączam piekarnik żeby się nagrzał do 180st. i stawiam w pobliżu formę z chlebem. Pozwalam mu wyrastać - czekam tylko 1h
Po godzinie wkładamy do piekarnika na 30minut.
Porady
Przepis inspirowany podstawowymi przepisami na chleb z książki Radość gotowania. Dopasowany jednak proporcjami do cięższej mąki pełnoziarnistej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
chleb smaczny, ale bardzo się kruszy
U piekłam i nie wyszedł Nie wiem jak dużą foremkę miałaś bo mi z początku urósł a potem przy pieczeniu opadł.Piekłam w keksówce 30 cm.
moj w piekarniku to zobaczymy
Czy mąkę mogę dać pół na pół z białą pszenną? Brzmi bardzo smakowicie
10g suchych drożdży ile na świeże?
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
No niestety mi nie wyszedł, słabo wyrósł i w smaku też nie ma rewelacji
Dodaje do wypróbowania muszę tylko uzupełnić zapasy mąki pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19"> No i jak tu nie jeść pieczywa? Całe szczęście, że z dobrej i zdrowej mąki. SUPER przepis. Już mi się podoba " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="" width="19" height="19"> POZDRAWIAM" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="" width="19" height="23">
Lidka Abramowicz
Potwierdzam, chlebek pyszny
Bardzo dobry , polecam
Beti
Are you sure to delete this comment ?