thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 15min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

KRENTENBOLLEN holenderskie bułeczki z rodzynkami

ciasto

  • 250 g mleka
  • 10 g drożdży, świeżych
  • 1 łyżek cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • starta skórka z jednej cytryny
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę
  • 200 g rodzynek

glazura

  • 1 jajko
  • 1 łyżek wody
  • 1 łyżeczki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2min/37st/obr.2. Zostawić na 15 minut.

  2. Dodać mąkę, masło, skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszać 10s/obr.6. Dodać rodzynki, wyrobić 1min/Ciasto"Ciasto" , przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2h.

  3. Ciasto podzielić na 12 równych części, ukształtować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.

  4. Nastawić piekarnik na 220 st.
    Każdą bułkę przycisnąć lekko ręką, aby miała ok 3cm wysokości. Połączyć wszystkie składniki na glazurę, posmarować nią bułki i odstawić na 15 minut bez przykrycia.

  5. Piec 15 minut w 220st, pieczenie góra-dół. Podawać z dżemem lub/i z masłem.

Porady

Przepis powinien zawierać 400g rodzynek, ale 200g jest dla mnie wystarczająco dużo. Do ciasta w pkt. 2 można dodać łyżeczkę soli, lub zamienić zwykłe masło na masło niesolone. Przepis pochodzi z książki "The book of buns" Jane Mason, został on przeze mnie uproszczony i przerobiony na Thermomix.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KRENTENBOLLEN holenderskie bułeczki z rodzynkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?