Składniki
CIASTO
- 150 g mleka 3,5%
- 2,5 łyżki cukru
- 40 g drożdży
- 500 g mąki
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
- 1 jajko
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mleko, cukier i drożdże wkładmy do"Blokada naczynia miksującego" 2min/37°/Obr.1.
Rozczyn zostawiamy w przykrytym "Blokada naczynia miksującego" na 20 min do wyrośnięcia.
2. Dodajemy resztę składników do"Blokada naczynia miksującego" i nastawiamy 6min/"Ciasto"
3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem miski i pozostawiamy do wyrośnięcia ( aż podwoi swoją objętość)
4. Ciasto wyjmujemy z miski krótko zagnieść , podzielić na 6 części i uformować kulki - dodanie mąki nie jest konieczne.
5. Rozgrzać patelnię, jedną z kulek rowałkować na placek o średnicy patelni, resztę ciasta przykryć ściereczkę.
6. Na gorącą patelnie wkładamy nasz placek, pieczemy z każdej strony 1-2 min w zależności od wielkości i grubości placków. Jak na cieście pojawiają się pęcherzyki przekręcamy na drugą stronę. W taki sam sposób postepujemy z pozostałymi kulkami ciasta.
Porady
Jedną stronę placka przed pieczeniem można posypać np. ziołami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Obawiam się, że chodzi tutaj o skład
Naan raczej nie zawiera drożdży w swojej recepturze oryginalnej, to samo dotyczy się proszku do pieczenia ... Naan to najprostsze chlebki indyjskie na bazie mąki, mleka, jogurtu, jajek i soli z dodatkiem czosnku i ziół.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
To dobry czy słaby, skoro dajesz 2/5 gwiazdek?
Dobry przepis polecam.