- TM 31
Składniki
- 3 suszone śliwki
- 600 g wody, ciepłej (+ - 50 g)
- 2 łyżki miodu, (najlepiej ciemnego gryczanego)
- 100-150 g Zakwasu
- 400 g mąki pszennej
- 250 gmąki gruboziarnistej wykonanej z pszenicy, żyta, siemienia lnianego…
- 250 gziaren (słonecznik, dynia, mak…)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Śliwki rozdrobnić 5s/Obr 10.
Wlać wodę, miód i zakwas wymieszać 1min. Obr 4.
Następnie dodać mąkę , sól i cukier i wyrabiać 3 min. Obr. Interwał, gdy ciasto już będzie gęste wymieszać kopystką. Na koniec dodać ziarna [można dodać pokrojone śliwki lub rodzynki] i wymieszać kopystką.
{odjąć ok.100-150g ciasta na następny chleb}
Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 10-12godzin w temp. pokojowej , nie przykrywać aby na wierzchu powstała skórka.
Piec w temp. 180° C ok. 40-45min z termoobiegiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
To byl pierwszy chleb jaki zrobilam i od razu posmakowal calej mojej rodzinie. Pyszny. Rosnie przez noc i rano mamy pyszne sniadanie.
justii
kazdy chleb mi wychodzi. ten nie. nie upiekl sie w srodku (ciasto bylo za rzadkie)
Bardzo dobry przepis. Chleb pyszny. Mimo, że jedliśmy go 8 dni to do samego końca bardzo smaczny.