Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 05/11/19
zmieniono dnia: 05/11/19
Składniki
Chlebki do żurku
- 1 łyżek oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 200 g wody
- 1 łyżeczek cukru
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 g maślanki
- 1-2 łyżeczek soli
- 1 białko, roztrzepane
- 2 łyżki otrębów pszennych, (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dużą miskę natłuścić niewielką ilością oleju, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, dodać wodę, cukier i 10 g mąki pszennej, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 440 g mąki pszennej, mąkę pełnoziarnistą, maślankę, sól i olej, wyrobić 2 min/. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej miski. Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Podzielić na 4 części. Z każdej z nich oderwać kulkę (Ø 2-3 cm), z której powstanie uchwyt chlebowej miseczki. Kulki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze.
- Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować, brzegi złożyć do środka, formując lekko spłaszczone kule (Ø 10-11 cm). Układać na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując odstępy. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Kule ciasta posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Na środku każdej kuli ułożyć kawałek ciasta stanowiący uchwyt chlebowej miseczki, lekko docisnąć. Wierzch posypać otrębami. Piec 30 min (200°C). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Przed podaniem z ostudzonych chlebków odciąć wierzch i wydrążyć miąższ.
- Chlebki do żurku podawać jako miseczki do zup.
Sposób przygotowania
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?