thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 01/04/13
zmieniono dnia: 03/04/13

Składniki

3 chleby

  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej
  • 3 szklanki pszennych otrąb
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 litr i 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 rozkłocone jajko
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • tarta bułka do wysypania formek
  • po 0,5 łyżki siemienia, kminku i czarnuszki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  1.     Ziarna orkiszu zmielić 1 min/Obr. 10

    2.       Orzechy zmielić 6sek/Obr. 4

    3.       Drożdże zalać szklanką ciepłej wody i ustawić 2min30 sek/37°C/Obr. 1

    4.       Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać.

    5.       Wlać drożdże i pozostałą wodę. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

    6.   Podzielić na porcje po około 500g i wyrabiać 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" , ewentualnie podsypać trochę mąką gdy ciasto będzie za rzadkie.

    7.       Wyrobione części ciast przełożyć do miski i połączyć w jedno.

    8.       Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

    9.       Przygotować 3 średniej wielkości blaszki (25-30 cm), posmarować je tłuszczem i wysypać tartą bułką.

    10.   Przełożyć ciasto do blaszek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut).

    11.   W szklance wymieszać po pół łyżki siemienia lnianego, kminku i czarnuszki.

    12.   Chleby posmarować rozkłóconym jajkiem lub wodą i posypać wymieszanymi ziołami.

    13.   Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180°C) na godzinę.

    14.   Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze pół godziny.

Porady

Chleb jest bardzo aromatyczny, długo zachowuje świeżość, no i jest zdrowy ... (duża ilość błonnika) tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek z czarnuszką

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 2, 2013 at 22:34

    Gabrysiu, próbowałam poprawić przepis kilkakrotnie i nic tmrc_emoticons.( W podglądzie widziałam dobrą kolejność jeżeli chodzi o składniki, a jak zapisałam to ciągle było tak samo. Jedyne co mi się udało poprawić (za Twoją sugestią tmrc_emoticons.)) to dodatkowe składniki (ziarna, tłuszcz i bułka tarta do foremek). Dzięki za cenne uwagi - ten chlebek robiłam po raz pierwszy i tak na wariata... Ale wyszedł pyszny. Pachniało w całym domu tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 1, 2013 at 23:38

    Love tmrc_emoticons.;) Kasiu, ciekawy przepis i fajny , bo 3 chlebki wystarczają na dłużej. Gdybyś tylko poukładała składniki w kolejności ich dodawania to ułatwiłoby to wykonanie. Poza tym, czy te ziarna do posypania wierzchu to są dodatkowo?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"