thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 15 g drożdży
  • 300 g mleka
  • 40 g masla o temp.pokojowej
  • 80 g melasy
  • 10 g brązowego cukru
  • 600 g mąki chlebowej
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty soli
  • 4 płaskie łyżeczki do herbaty kawy zbożowej, rozpuszczalnej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. W naczyniu umiescic drozdze, mleko, maslo, melase i cukier, wymieszac 4min/37 stopni/obr.1.

    Nastepnie dodac pozostale skladniki i wygniesc ciasto (jesli zbyt zadkie dodac maki - ciasto nie powinno sie kleic zbytnio do rak) 3min/Ciasto"Ciasto"

    Tak wyrobione ciasto przelozyc do miski, nakryc sciereczka i poczekac az podwoi swoja objetosc. Nastepnie wygniesc ciasto kilka razy reka, podzielic na dwa, uformowac bochenki i umiescic na blaszce wylozonej papierem do ponownego wyrosniecia. W tym czasie nagrzac piekarnik do temp. 190 stopni. Po ponownym wyrosnieciu umiescic blaszke z bochenkami w piekarniku i piec ok. 30min.

    Chlebki mozna z wierzchu przed pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajkiem z odrobina mleka.

    Wspaniala sprawa na sniadanie do konfitury i szklanki mleka!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek turecki

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 10, 2018 at 15:59
    5.0

    Z tego przepisu pyszne są bułeczki Smile zamiast kawy rozpuszczalnej daję Anatol i rodzynki też Smile

  • marca 14, 2014 at 18:36

    Robiłam chlebek turecki w trochę innej wersji ( z rodzynkami ) z książki "Boże Narodzenie z Thermomixem". Wyszedł bardzo dobry, długo utrzymuje świeżośc. Następnym razem jednak zmniejszę ilośc miodu, bo według mnie jest trochę za słodki.

  • stycznia 13, 2014 at 20:05

    Ja też pamiętam z dzieciństwa jak moja mama kupowała czasem na śniadanie tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) i też był z rodzynkami. tmrc_emoticons.)  Bardzo go lubię i cieszę się,że jest przepis na ten chlebek. jak upiekę to moje dzieci go będą jadły, bo w sklepach go nie idzę.

     

    Ja melasę do stałam w SPOłEM. Była z buraków i trzciny. Wzięłam tą z buraków.

    Zabieram się za robotę i zrobie chlebektmrc_emoticons.).

    POZDRAWIAM!

  • stycznia 3, 2014 at 23:51

    Ciekawy przepis na słodki chlebek  tmrc_emoticons.)  Z dzieciństwa pamiętam, że ten kupowany czasem przez mojego Tatę na jakiś wyjazdach, miał w środku rodzynki  tmrc_emoticons.)  Chętnie wypróbuję, jak kupię melasę. Może w sklepie zielarskim? Dzięki Kasiu za przypomnienie smaku dzieciństwa  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile