- TM 31
Składniki
- 15 g drożdży
- 300 g mleka
- 40 g masla o temp.pokojowej
- 80 g melasy
- 10 g brązowego cukru
- 600 g mąki chlebowej
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty soli
- 4 płaskie łyżeczki do herbaty kawy zbożowej, rozpuszczalnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu umiescic drozdze, mleko, maslo, melase i cukier, wymieszac 4min/37 stopni/obr.1.
Nastepnie dodac pozostale skladniki i wygniesc ciasto (jesli zbyt zadkie dodac maki - ciasto nie powinno sie kleic zbytnio do rak) 3min/"Ciasto"
Tak wyrobione ciasto przelozyc do miski, nakryc sciereczka i poczekac az podwoi swoja objetosc. Nastepnie wygniesc ciasto kilka razy reka, podzielic na dwa, uformowac bochenki i umiescic na blaszce wylozonej papierem do ponownego wyrosniecia. W tym czasie nagrzac piekarnik do temp. 190 stopni. Po ponownym wyrosnieciu umiescic blaszke z bochenkami w piekarniku i piec ok. 30min.
Chlebki mozna z wierzchu przed pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajkiem z odrobina mleka.
Wspaniala sprawa na sniadanie do konfitury i szklanki mleka!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Z tego przepisu pyszne są bułeczki zamiast kawy rozpuszczalnej daję Anatol i rodzynki też
Robiłam chlebek turecki w trochę innej wersji ( z rodzynkami ) z książki "Boże Narodzenie z Thermomixem". Wyszedł bardzo dobry, długo utrzymuje świeżośc. Następnym razem jednak zmniejszę ilośc miodu, bo według mnie jest trochę za słodki.
Ja też pamiętam z dzieciństwa jak moja mama kupowała czasem na śniadanie i też był z rodzynkami. Bardzo go lubię i cieszę się,że jest przepis na ten chlebek. jak upiekę to moje dzieci go będą jadły, bo w sklepach go nie idzę.
Ja melasę do stałam w SPOłEM. Była z buraków i trzciny. Wzięłam tą z buraków.
Zabieram się za robotę i zrobie chlebek.
POZDRAWIAM!
Ciekawy przepis na słodki chlebek Z dzieciństwa pamiętam, że ten kupowany czasem przez mojego Tatę na jakiś wyjazdach, miał w środku rodzynki Chętnie wypróbuję, jak kupię melasę. Może w sklepie zielarskim? Dzięki Kasiu za przypomnienie smaku dzieciństwa
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?