thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Masło

  • 4 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczki soli
  • 120 g masła
  • pietruszka, kędzierzawa, świeża, pęczek
  • koperek, świeży, pęczek

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 40 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 g wody, ciepłej
  • 200 g mleko, ciepłego
  • 1 jajko

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obrany czosnek, koperek i pietruszkę bez łodyg. Rozdrobnić 15 sekund/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Dodać masło oraz sól. Zmiksować 15 sekund/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić.

    Do naczynia miksującego dać mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę i mleko oraz jajko. Wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt (30 cm x 40 cm). Posmarować wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Pokroić na 6-8 pasków. Każdy zwijać w harmonijkę. Układać w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40-50 minut. Pod blachę na czas pieczenia coś podstawić, wycieka tłuszcz. Studzić na kratce.

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chlebek do odrywania

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: