thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 25min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
przez krdian
opublikowany: 11/15/22
zmieniono dnia: 11/17/22

Składniki

Ciasto

  • .3 litra wody
  • 375 gramów maki pszennej chlebowej, typ 720 lub 550
  • 75 gramów mąki orkiszowej
  • 10 gramów soli
  • 1000 gramów mąki żytniej, chlebowa typ 1000

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zakwas
  1. Do miseczki wsypujemy 50g mąki żytniej typ 2000. Dodajemy ok. 50ml wody. Całość mieszamy tak aby uzyskac konsystencję przypominającą ciasto do naleśników. Pozostawiamy w tempetrurze pokojowej 30 min. Odstawiamy do lodówki. Po dwunastu godzinach czynność powtarzamy, czyli dokarmiamy zakwas. Cały proces powtarzamy przez następnych kilka dni (min. 3-4 dni). Przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, dokarmiamy i pozostawiamy na minimum 12 godzin.
  2. Ciasto
  3. Do miski wsypać 55g pestek dyni, 55g słonecznia i wlać 150 g wody. Odstawić na 1 godz.
  4. Do naczynia miksującego wlewamy 300ml wody (żródlanej albo przegotowanej i ostudzonej).
  5. Dodajemy 300 gram zakwasu.
  6. Miksowanie"Miksowanie" Mieszamy (2 min/37°C/obr. 2). W tym czasie odsaczamy namoczone ziarna, odstawiamy.
  7. Dodajemy 375g mąki chlebowej przennej typ 750 lub 650.
  8. Dodajemy 75g maki orkiszowej.
  9. 10-20g soli.
  10. Miksowanie"Miksowanie" Całość mieszamy (2 min//obr. 4)
  11. Ciasto pozostawić w naczyniu na 1-1,5 godz. W tym czasie 2 formy keksowe (20 x 10 cm) natłuścić dokładnie masłem, odstawić.
  12. Ciasto przełożyć do przygotowanych wcześniej form, wygładzić zwilżoną wodą dłonią. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godz. lub do podwojenia objętości.
  13. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C (góra-dół).
  14. Wyrośnięte ciasto skropić wodą za pomocą butelki ze spryskiwaczem, posypać ziarnami słonecznika lub sezamem. Do piekarnika wrzucić kostki lodu i natychmiast włożyć formy z chlebem na najniższą szynę.
  15. Piec 35-40 min (220°C).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb żytnio-przenny z ziarnami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?