Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
Składniki
Chleb żytni razowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Pyszny, domowy chleb żytni razowy. 🍞🥪
Składniki:
- 450 ml wody,
- 40 g drożdży,
- 450 g mąki pszennej razowej Melvit,
- 220 g mąki żytniej Melvit,
- 2,5 łyżeczki soli himalajskiej (jeśli zwykła to 2 łyżeczki),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Do Thermomixa wlać 450 g wody, dodać 40 g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru - podgrzewać 2 min/37°/obroty 2. Dodać 450 g mąki pszennej razowej, 220 g mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy - wyrobić ciasto 2 min/Interwał. Ciasto przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min., następnie przełożyć do wysmarowanej masłem foremki (na zdjęciu 30 / 12 / 7 cm).
Ciasto docisnąć dobrze no dna foremki zwilżonymi wodą dłońmi (dzięki wodzie skórka będzie chrupiąca).
Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° przez 50 - 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na 10 - 15 min, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać szczelnie zakryty w czystej, lnianej ściereczce 🍞🥖
zapraszam na kanał po inne przepisy:
https://www.youtube.com/c/thermomaniak
Chleb żytni razowy
Porady
Można dodac czarnuszkę, pestki dyni lub słonecznik
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?