thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 28/01/15
zmieniono dnia: 28/01/15

Składniki

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżki oleju
  • 40 g drożdży
  • 220 g mąki żytniej
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do thermomixa wlać wodę, dodać drożdże, cukier i podgrzać czas 2min/37stopni/obroty 2

  2. Dodać mąkę pszenną razową, mąkę żytnią, sól i olej. Wyrobić czas 2 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

  3. Ciasto przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min, nastepnie przełożyć do natłuszczonej formy  do pieczenia ( ok 37*12* 7 cm) . Piec we wczesniej nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni, przez 50 - 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb  w formie przez 10 min, nastepnie  wyjąć do całkowitego ostygnięcia. 

Porady

Przepis wykorzystałam z mąki firmy Melvit, na której jest umieszczony przepis specjalnie na chlebek zrobiony w thermomix. Ja nie miałam takiej długiej foremki więc zrobiłam w dwóch mniejszych. .

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb żytni razowy

Wydrukuj:

Komentarze