Składniki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżki oleju
- 40 g drożdży
- 220 g mąki żytniej
- 450 g mąki pszennej razowej
- 450 g wody
- 1 łyżeczki cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do thermomixa wlać wodę, dodać drożdże, cukier i podgrzać czas 2min/37stopni/obroty 2
Dodać mąkę pszenną razową, mąkę żytnią, sól i olej. Wyrobić czas 2 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto"
Ciasto przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na ok 40 min, nastepnie przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia ( ok 37*12* 7 cm) . Piec we wczesniej nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni, przez 50 - 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie przez 10 min, nastepnie wyjąć do całkowitego ostygnięcia.
Porady
Przepis wykorzystałam z mąki firmy Melvit, na której jest umieszczony przepis specjalnie na chlebek zrobiony w thermomix. Ja nie miałam takiej długiej foremki więc zrobiłam w dwóch mniejszych. .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
mi wogole nie wyrósł. Ciasto było geste że to miał ciężko wymieszać więcej nie zrobię
Pozdrawiam
SMACZNY
chleb pyszny polecam
Wyszlo pysznie Ciasto roslo od razu w foremce do pieczenia.
Nie wiem co zrobiłam źle, ale wyszedł mi twardy jak kamień.... 😫
Chlebek rewelacja u mnie połowa została zjedzona jak jeszcze była ciepła.
U mnie chleb rośnie od razu w formach. A że moje keksowki są małe to część ciasta wkładam do formy na duże mufiny i mam też od razu bułeczki. Chlebek bardzo smaczny i długo świeży
Bardzo fajny chlebek Ja posypałam z wierzchu ziarnami siemienia lnianego - pycha
Super chlebek polecam!!!