thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
7h 10min
Czas całkowity
8h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 19/04/13
zmieniono dnia: 08/07/13

Składniki

1 BOCHENEK na formę 34cm x 12cm (taką czerwoną z Ikea)

  • 2-3 czubate łyżki zakwasu żytniego, dostałam i na następne sama juz kontynuuję
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru, ja dodaję trzcinowego (dla zdrowotności)
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 100 g otrębów owsiane
  • 500 g Maki żytniej typ 2000, razowej
  • 0,75 litra wody, 670 g według wagi thermomixa

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1
  1. Do naczynia miksującego wlać ok. 3 szklanki wody (750ml / 670g według wagi TM). Ustawić na Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , nie zakrywać miarką otworu i wcisnąć Ciasto"Ciasto" Podczas Ciasto"Ciasto"  dodawać łyżkami wcześniej odmierzoną mąkę żytnią razową przez otwór w pokrywie.
  2. 2
  3. Następnie dodać 2-3 łyżki zakwasu żytniego, Ciasto"Ciasto"  ok 7 min. (żeby sie składniki ładnie wymieszały- w razie czego pomagać sobie kopystką).  
  4. 3
  5. Po upływie tego czasu wyłączyć Ciasto"Ciasto" , otworzyć pokrywę,odjąć 3 łyżki wyrobionej masy na zakwas do słoika o pojemności 4 razy większej,słoik wstawić od razu do lodówki, nie dokręcać za mocno. Uwaga! Zakwas najlepiej odłożyć przed dodaniem zamiennika mąki i dodatków  
  6. 4
  7. Po odjęciu ilości na zakwas dodać !!! łyżkę soli i łyżkę cukru  !!!(bardzo ważne- bez tego chleb będzie nie do zjedzenia )
  8. 5
  9. Dodać według uznania (wartości przybliżone)100g otrębów owsianych 100g nasion słonecznika 100g pestek dyni 40-50g siemienia lnianego 
  10. 6
  11. Kopystką wymieszać składniki pobieżnie. Nałożyć pokrywę, ustawić na Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dalej Ciasto"Ciasto"  ok. 7 min. 
  12. 7
  13. Natłuścić formę keksową i wysypać otrębami -skórka spodnia będzie miękka ale chleb nie przywrze do formy. 
  14. 8
  15. Wyłożyć za pomocą kopystki wyrobioną masę do formy (mi zapełnia połowę formy), nakryć szmatką i pozostawić w ciepłym miejscy do wyrośnięcia (ja stawiałam na lekko! ciepłym kaloryferze na całą noc).
  16. 9
  17. Przez ok. 8 godz. masa powinna zwiększyć swoją objętość wypełniając formę po brzegi.  Ciasto nie powinno urosnąć za dużo bo wtedy opadnie podczas pieczenia. Mi rośnie 1-1,5cm ponad formę. 
  18. 10
  19. Po wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50min- 1h 180 st. termoobieg

Porady

W kroku 2. Dla lubiących zapach i posmak kaszy można opcjonalnie zamienić 500g mąki żytniej na:250g mąki żytniej i250g kaszy gryczanej prażonej (2 saszetki) zmielonej wcześniej w ThermomixieChleb z 0,5kg zmielonej kaszy gryczanej będzie również dobry ale bardziej kruchy) tmrc_emoticons.) W kroku 7. Jeśli nie natłuścimy i nie wysypiemy formy otrębami chleb przywrze do formy (wyjmowanie grozi zdeformowniem bochenka) ale spodnia skórka będzie twarda i chrupiąca tmrc_emoticons.) Upieczony chleb przetrzymywać owinięty ściereczką. Powinien trzymać świeżość przez 5 dni.  W kroku 9.  W lato ciasto wyrasta szybciej, ok. 5-6 godz. Trzeba pilnować.  

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb żytni razowy z nasionami na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?