Składniki
1 BOCHENEK na formę 34cm x 12cm (taką czerwoną z Ikea)
- 2-3 czubate łyżki zakwasu żytniego, dostałam i na następne sama juz kontynuuję
- 1 płaskiej łyżeczki soli
- 1 płaskiej łyżeczki cukru, ja dodaję trzcinowego (dla zdrowotności)
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g otrębów owsiane
- 500 g Maki żytniej typ 2000, razowej
- 0,75 litra wody, 670 g według wagi thermomixa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać ok. 3 szklanki wody (750ml / 670g według wagi TM). Ustawić na "Blokada naczynia miksującego" , nie zakrywać miarką otworu i wcisnąć "Ciasto" . Podczas "Ciasto" dodawać łyżkami wcześniej odmierzoną mąkę żytnią razową przez otwór w pokrywie.
- Następnie dodać 2-3 łyżki zakwasu żytniego, "Ciasto" ok 7 min. (żeby sie składniki ładnie wymieszały- w razie czego pomagać sobie kopystką).
- Po upływie tego czasu wyłączyć "Ciasto" , otworzyć pokrywę,odjąć 3 łyżki wyrobionej masy na zakwas do słoika o pojemności 4 razy większej,słoik wstawić od razu do lodówki, nie dokręcać za mocno. Uwaga! Zakwas najlepiej odłożyć przed dodaniem zamiennika mąki i dodatków
- Po odjęciu ilości na zakwas dodać !!! łyżkę soli i łyżkę cukru !!!(bardzo ważne- bez tego chleb będzie nie do zjedzenia )
- Dodać według uznania (wartości przybliżone)100g otrębów owsianych 100g nasion słonecznika 100g pestek dyni 40-50g siemienia lnianego
- Kopystką wymieszać składniki pobieżnie. Nałożyć pokrywę, ustawić na "Blokada naczynia miksującego" , dalej "Ciasto" ok. 7 min.
- Natłuścić formę keksową i wysypać otrębami -skórka spodnia będzie miękka ale chleb nie przywrze do formy.
- Wyłożyć za pomocą kopystki wyrobioną masę do formy (mi zapełnia połowę formy), nakryć szmatką i pozostawić w ciepłym miejscy do wyrośnięcia (ja stawiałam na lekko! ciepłym kaloryferze na całą noc).
- Przez ok. 8 godz. masa powinna zwiększyć swoją objętość wypełniając formę po brzegi. Ciasto nie powinno urosnąć za dużo bo wtedy opadnie podczas pieczenia. Mi rośnie 1-1,5cm ponad formę.
- Po wyrośnięciu wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50min- 1h 180 st. termoobieg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Porady
W kroku 2. Dla lubiących zapach i posmak kaszy można opcjonalnie zamienić 500g mąki żytniej na:250g mąki żytniej i250g kaszy gryczanej prażonej (2 saszetki) zmielonej wcześniej w ThermomixieChleb z 0,5kg zmielonej kaszy gryczanej będzie również dobry ale bardziej kruchy) W kroku 7. Jeśli nie natłuścimy i nie wysypiemy formy otrębami chleb przywrze do formy (wyjmowanie grozi zdeformowniem bochenka) ale spodnia skórka będzie twarda i chrupiąca Upieczony chleb przetrzymywać owinięty ściereczką. Powinien trzymać świeżość przez 5 dni. W kroku 9. W lato ciasto wyrasta szybciej, ok. 5-6 godz. Trzeba pilnować.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Foremkę można wyłożyć papierem do pieczenia- chlebek pięknie się upiecze i nie przywrze do niej.Brawo za przepis bez pszenicy!
wlasnie upiekłam, chleb jest cudowny w smaku....pierwsza kromka super- dodam, ze pierwszy raz zrobiłam sama zakwas.
Chlebek jest super nareszcie przepis bez pszennej mąki polecam
Możesz wykorzystać ten przepis:
http://www.przepisownia.pl/chleby-bułki-przepisy/zakwas-żytni-chlebowy-najprostszy/445164
Ja używam mąki żytniej 2000.
Pozdrawiam
A jak zrobić zakwas na ten chlebek?
Witam. Chleb fantastyczny. Robiony u nas dwa razy w tygodniu. Zamiast samej mąki żytniej, mieszamy ją z orkiszową - tak jak nam "się sypnie". Oczywiście zakwas karmiony jest samą żytnią ☺ serdecznie polecam. Nam wychodzi za każdą próbą☺
bardzo dobry chlebek. nie lubię piec na termoobiegu więc podwyższam temperturę w piekarniku i ewentualnie piekę trochę dłużej. polecam!
fajny szybki przepis chleb smaczny!! i to bardzo...
Bardzo dobry chlebek POLECAM
Tej soli i cukru to ma być po łyżce czy po łyżeczce? W składnikach jest po łyżeczce, a w przepisie po łyżce...
Are you sure to delete this comment ?