- TM 31
Składniki
- 200 g mleka
- 3 lyzeczki masła, roztopic
- 1 jajko kurze
- 120 g ugotowanych ziemnoiakow, pogniecionych
- 500 g mąki
- 25 g drożdży świeżych
- 1 lyzeczka cukru
- 2 lyzeczki soli
opcjonalnie
- 2 lyzeczki suszonej bazylii
- pestki dyni, wedle uznania
- jajko do posmarowania chleba
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Z mleka, drozdzy, cukru i 2 lyzek maki zrobic zaczyn temp 37st.C / czas 2 minuty / obroty 4
Odczekac az zaczyn urosnie.
Dodac pozostale skladniki, wyrabiac 2.5 minut/ "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
Z naczynia miksujacego zdjac pokrywe nakryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce az wyrosnie.
Po wyrosnieciu mozna juz nastawic piekarnik na 200 st.C
Wylozyc ciasto na opruszony maka blat i zagniesc. Ciato jest dosc lepkie trzeba podsypywac maka aby mozna bylo dobrze urormowac bochenek. Uformowany chleb kladziemy na blaszce wylozonej papierem, ( Ja papier opruszam maka ziemniaczana )
Aby uformowany chleb nie rosl nam na boki mozna go oblozyc recznikami w kolo.
Wyrosniety chleb posmarowac rozmaconym jajkiem, piec 40 minut w 200st.
Oczywiscie reczniki nalezy usunac przed pieczeniem.
Na spod piekarnika mozna postawic metalowa miske z woda, Ja psikam tez scianki piekarnika woda!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chleb dobry ,tylko następnym razem dam mniej soli.Dodałam 20g otrębów żytnich oraz 40 g lnu.
renata-2307
Do przepisu podeszłam z niedowierzaniem ale efekt był wspaniały! Chebek - palce lizać !
Dzisiaj upiekłam chlebek z ziemniakami , bo właśnie miałam w lodówce . Czytając komentarze leciutko
zmodyfikowałam : drożdży dałam 20g , ziemniaków miałam 150g to je dodałam ,a podczas wyrabiania ciasto wydawało mi się za gęste - dodałam troszkę wody . Zostawiłam na 45min.do wyrośnięcia.Do piekarnika wstawiłam na 200st.C piekarnik góra dół na 40min. , na ostatnie 20 min. piekarnik nastawiłam na 180 na dolne pieczenie . A ........ jeszcze w lodówce miałam rozmącone jajko , więc posmarowałam chlebek .
WYSZEDŁ PRZEPIĘKNY I PRZEPYSZNY w sam raz przyrumieniony na górze , chrupiący i lekko wilgotny nie suchy w środku po prostu pyszny .
Beti
Może złe coś zrobilas? Dlatego smierdzial i był suchy
Chlebek wyszedł chrupiacy i świeżutki. Może faktycznie trochę było czuć drożdże ale mnie za bardzo to nie przeszkadzało. Następnym razem dodam odrobinę mniej i zobaczę jak wyjdzie.
Dziekuje za przepis, jak dla mnie chleb to BOMBA
Niedobry. Smierdzial drozdzami i jakis suchy wyszedl. Moze to wina piekarnika. Nie wiem ale nastepnego dnia kupilam nowy :]
Chlebek pychota!! Do tego masełko i niebo w gębie!!!
Ponieważ lubimy chlebek z ziemniakiami jutro go upiekę.Wyglada bardzo zachęcająco.
Po uformowaniu chleba zamiast smarowac rozmaconym jajkiem mozna obmaczyc chleb maka ziemniaczana
Gabi nastepnym razem uformuj dlugi chleb, wtedy po upieczeniu bedzie w sam raz nie za wysoki i nie za maly
Are you sure to delete this comment ?