thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 5min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 12/12/20
zmieniono dnia: 12/19/20

Składniki

Chleb z ziarnami

  • 350 g wody, najlepiej letniej
  • 50 g mleka
  • 10 g drożdży instant
  • 450 g maki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki otrębów
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlewam 350 g wody.
  2. 50 g mleka.
  3. Wsypujemy 1 łyżkę cukru.
  4. 10 g drożdży instant.
  5. Zamykamy misę i wybieramy program fermentacja/30 minut/45°C
    Minimalny czas jaki możemy wybrać na ekranie termomixa to 1 godzina wiec odmierzamy 30 minut używając minutnika w telefonie.
    Po tymczasowe zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
  6. Wsypujem 450 g maki chlebowej.
  7. 1 łyżeczkę soli.
  8. 4 łyżki otrębów (dowolnych pszennych lub owsianych)
    2 łyżki ziaren słonecznika,
    2 łyżki sezamu,
    2 łyżki czarnuszki.
  9. Zamykamy misę i wybieramy 2min/Ciasto"Ciasto" .
  10. Wybieramy program fermentacja/30 minut/45°C
    Minimalny czas jaki możemy wybrać na ekranie termomixa to 1 godzina wiec odmierzamy 30 minut używając minutnika w telefonie.
    Po tymczasowe cuato powinno zwiększyć swoją objętość.
  11. Przekladamy wyrobione i wyrośnięte ciasto do natłuszczonej olejem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 55-60 min.
  12. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Porady

Ciasto w formie można posmarować rozbełtanymi białkiem wtedy złapie ładny połysk podczas pieczenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb z ziarnami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?