thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Chleb z gara

  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 500 wody, ml, ciepłej
  • 750 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki soli, płaskie
  • 1 oleju, łyżka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać olej, mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić w thermomixie na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, 30 sekund/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić na pół godziny do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec około 35 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb z gara

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?